Tiny house je energeticky nenáročný. Žít se v něm dá i s dětmi, tvrdí šéf asociace mobilního bydlení

9. duben 2022

„Z pohledu stavebního zákona není možné postavit někde trvale věc jako je tiny house, více jak polovina projektů v Evropě je spíše pro rekreační bydlení,“ vysvětluje Marek Polan, šéf evropské asociace mobilního bydlení. Podle něj je ale celá řada pozemků, které by parametry splňovaly – některé projekty nepotřebují připojení na sítě a energie. „Legislativa by měla brát v úvahu, že tito provozovatelé neznečisťují životní prostřední, jsou k němu často energeticky šetrnější.“

Co to je tiny house?

Čtěte také

Je to vlastně malý dům, co se snažíme nějakým způsobem propagovat a zároveň zpracovávat. Není jenom mobilní bydlení, ale jsou to právě i malé domy, které jsou energeticky nenáročné, které jsou snadno převoditelné, přemístitelné.

Nakolik se hodí k trvalému bydlení?

Je to otázka filozofie, když se podíváte nejenom u nás v Čechách, ale hlavně ve světě na jak velkém prostoru se žije třeba v Asii, ale třeba i ve velkých evropských městech.  I ta velikost tiny housů, malých domů a různě převoditelných domů není samozřejmě velká, ale pokud člověk nemá desetičlennou rodinu, tak v tom lze bez problémů žit i ve dvou, i s dětmi třeba.

Jak jsou u nás tyto domy rozšířené?

Začíná to být velmi populární mezi mladými lidmi, dřív to byly maringotky, ve kterých bydleli cirkusáci, když to přirovnám do historie. A to se dneska dovyvíjí. Jsou projekty, které lze navzájem propojovat. Dá se říci, že se z těchto projektů dají stavět celé vesnice. Ale to zázemí, historie v Čechách a Evropě není tak dlouhá, jako třeba v Americe. Tam když se podíváte na projekty mobilního bydlení, tak je to o velkých městech. Je to jak část sociálního bydlení, tak i super moderní bydlení a zázemí, které jsou tam vybudované.

Jaké jsou výhody mobilních domů?

Výrazně nižší pořizovací cena. Další výhodou je, že k tomu nepotřebujete mít svůj pozemek, což vás činí svým způsobem nezávislým. Další výhodou jsou nízké náklady na provoz takového domku, takže je to kompaktní záležitost. A je to také trošku otázka filosofie.

Podle propagátorů architektonického a sociálního hnutí Tiny houses by nám měl stačit domeček o výměře do 50 metrů čtverečních

Existují místa nebo pozemky, které jsou pro mobilní domy přímo připraveny?

Když se podíváme za Atlantik, tak už několik generací jsou vybudovány speciální campy pro dlouhodobější umístění tiny housů. Lidé tam žijí v komunitě několik let, jsou často vybaveni club housem, kde je kuchyně, prádelna, rozvedné wi-fi, takže je tam nějaké zázemí. Často tam lidé žijí v komunitě, pod horami lyžaři, nebo u moře zase surfaři.

V Evropě tyto projekty pomalu vznikají, jsou to především campy, které umožňují dvanáctiměsíční fungování. Ale potom vznikají místa, která nejsou vyloženě campy, ale jsou to pozemky. Někdo má třeba zahrádku, kterou nevyužívá, ale prodat ji nechce, protože to je nějaké dědictví. A je rád, že někdo mu to bude sekat, že bude mít nějaký menší příjem. Tohle je nový trh, který se snažíme motivovat – společnost a realitní kancléře, aby se tím začaly zabývat.

Co je to geodetická kopule? A jaké jsou možnosti alternativního bydlení? Poslechněte si celý rozhovor moderátora Vladimíra Kroce s Markem Polanem.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.