Ideální dům? Do 50 metrů, tvrdí čeští architekti. Na Designbloku představují originální bydlení na kolečkách

27. říjen 2018

Jak velký by měl být ideální dům? Podle propagátorů architektonického a sociálního hnutí Tiny houses by nám měl stačit domeček o výměře do 50 metrů čtverečních. Je to prý ekonomičtější a méně konzumní. Hnutí je populární hlavně v Americe. Jeden takový domeček se ale představuje i na přehlídce Designblok v pražských Holešovicích. 

Mobile Hut je malá chatka na přívěsu, kterou si přivezete kamkoliv a můžete v ní trávit víkendy nebo klidně i nastálo bydlet. Provází mě v ní jeden z jejích tvůrců, Jakub Vlček z architektonického studia Artikul. 

Uvnitř Mobile Hutu je jedna velká místnost, má pět metrů na délku a něco málo přes dva metry na šířku. „Vyspí se tu čtyři lidé,“ ukazuje.

Interiér působí prostorně

Dovnitř jsme vešli dvoukřídlými dveřmi. Po pravé straně se nachází vyvýšené posezení s vytahovacím lůžkem, naproti dveřím stojí skládací stůl. V levé části Mobile Hutu je kuchyňka a malá koupelna se sprchovým koutem a chemickým záchodem. Nad kuchyňkou se navíc nacházejí další dvě lůžka. 

Čtěte takéMobilní domy jako levná alternativa klasického bydlení. Ročně si je pořídí asi 500 Čechů

Celý interiér je dřevěný. Chatka zároveň působí velmi prostorně i díky tomu, že nemá klasický strop, a je tedy otevřená až do sedlové střechy. „Je tu i spousta skrytých úložných prostorů,“ říká další z tvůrců Jan Gabriel. 

S domem na technickou kontrolu

Mobile Hut je doslova chatka na přívěsu. Zvenčí je pokrytý eloxovaným hliníkovým plechem, takže má stříbřitý nádech. Celý váží něco málo přes dvě tuny, to znamená, že ho odveze jakákoliv dodávka nebo třeba SUV. 

Každý výrobek se tu samozřejmě může připojit na elektrickou síť. Máme i verzi se solárním článkem na střeše a s výkonnými bateriemi.
Jan Gabriel

„Maximální výška je 3,9 metru. Na všechny silnice se tak bez probémů vejdete. Na rozdíl od jiných domů ale s tímhle domem musíte každé dva roky na technickou,“ uzavírá Jakub Vlček.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio