Theodor Pištěk

20. srpen 2008

Ve středu do studia Radiožurnálu zavítal světoznámý malíř a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídal o tom, co pro něho znamenají všechna domácí a zahraniční ocenění včetně amerického Oskara, jak hodnotí současnou módu a kam se bude ubírat nebo o tom, jak prožíval příjezd okupačních vojsk do Československa v roce 1968. Ve čtvrtek 21. srpna bude hostem významný politik zejména v období Pražského jara 1968 Čestmír Císař.

Co naposledy maloval? "Připravoval jsem velkou výstavu v muzeu Edy Mládkové na podzim, a to byla poslední činnost před tím, než jsem začal laborovat se zdravím. Byla to pro mě velice komplikovaná záležitost, kterou jsem si sám vymyslel, protože prostor tam nedával možnost širokého pohledu. Ale protože jsem chtěl ukázat vše, tak jsem během tří měsíců třikrát změnil instalaci. Bylo to náročné, ale zaplaťpánbůh a děkuju i sám sobě, že jsem to dokázal," uvedl Theodor Pištěk.

Výtvarník prý kývl na filmový přepis Odcházení od Václava Havla. Je to pravda? "Je to pravda, protože při zahájení své výstavy se tam přišel podívat i Václav Havel a při té příležitosti mě navrhnul, že bychom mohli spolu pracovat na filmové verzi. Navštívil mě také režisér Brabec. Přestože jsem se zařekl, že film a divadlo jsou už pro mě pasé, že se musím věnovat se vší silou malování, tak z přátelství jsem přislíbil, že jestli se ten projekt bude realizovat, o čemž nepanuje žádná jistota, tak bych se zúčastnil," řekl malíř.

Kostýmy z filmu Amadeus, které Theodor Piště navrhoval, ovlivnily i takzvanou vyšší krejčovinu. Je to větší uznání než samotný Amadeus, když se člověk stane tvůrcem módního stylu pro sezónu? "Musím říct, že v celé historii filmu, je jich jenom několik, které ovlivnily módu. A to se stalo v Amadeovi. Já jsem to netušil, ale přijel jsem do Ameriky kvůli své výstavě a zíral jsem, protože chodili po ulici, nejenom paruky, ale i kostýmy. Měli bílé podkolenky. Prostě kopie filmových kostýmů. Mladí lidé chodili po New Yorku, po Washingtonu v kostýmech," dodal Theodor Pištěk.

autor: vij
Spustit audio