Teroru se nebojí. Koptská církev je na útoky zvyklá, násilí křesťany z Egypta nevyžene

12. duben 2017

Egyptských koptů je podle odhadů až patnáct miliónů. Největší křesťanská menšina na Blízkém východě teď čelí útokům teroristických skupin. Koptská církev a věřící jsou na to ale zvyklí a násilí je z Egypta nevyžene.

Organizace Islámský stát si vzala na mušku egyptské kopty. V neděli zaútočil na dva jejich kostely v Alexandrii a Tantě a připravil o život víc než 45 lidí. Podobný atentát se stal v prosinci v káhirské katedrále.

Před dvěma lety džihádisté zveřejnili záběry z vraždy 21 koptských pracovníků v sousední Libyi. Ani přes děsivé útoky teroristických skupin se ale křesťané k hromadnému odchodu z Egypta nechystají.

„Koptové střeží křesťanství na Blízkém východě nejvíc ze všech. Jakmile by někdo kopty zničil, bude to konec křesťanství v celém regionu," vysvětluje útoky extremistů na kopty kněz Antonios Jerušalímí.


Vztahy mezi křesťany a muslimy jsou v Egyptě jsou ale velmi dobré. Lidé, kteří páchají tyhle útoky, to nejsou normální muslimové. To jsou fanatici. Často to jsou teenageři, nebo lidé, kteří ztratili životní naději. Pro ně pak tyhle organizace vytvářejí program, který úplně změní jejich myšlení, nechají je udělat atentát a oni věří, že se dostanou do ráje.koptský kněz Abúná Antonios Jerušalímí

Kněž pochází z Káhiry, teď ale koná církevní službu na koptském patriarchátu v Jeruzalémě, přímo na střeše chrámu Božího hrobu. Sedí tu v typickém černém plášti, na hlavě má černou kápi pokrytou zlatými křížky a připravuje se na mši.

Utrpení věřících je podle Antonise součástí koptské církve od samotného počátku. „Ve středním Egyptě u města Sohág mámě klášter, který je zasvěcený mučedníkům. Římané tam totiž za jediný den povraždili 8 600 křesťanů. Všechny naše kostely stojí na kostech a krvi našich mrtvých.“

Podle kněze Antoniose je i tohle důvod, proč koptové zůstávají v Egyptě i přes útoky ozbrojenců. „Své věřící k emigraci rozhodně nepovzbuzujeme. Jedině když chtějí mladí studovat v zahraničí, pak je to v pořádku. Ale aby někdo utíkal před extremizmem a před útoky, které se v Egyptě dějí, to ne," dodává kněz.


Koptský kalendář se počítá od třetího století, největšího masakru křesťanů. Největší počet zavražděných byl právě v Egyptě.

Abúná Antonios připomíná, že už výraz kopt vychází z řeckého aegyptos, tedy Egypt, a že koptové jsou původními obyvatelé země na Nilu, zatímco Arabové přišli později jako přistěhovalci. Svůj Egypt proto nemůžou koptové opustit.

Koptů žije v Egyptě asi deset miliónů, další milióny jich žijí v zahraničí. Koptové se podle něj nebojí. Položit život pro ně neznamená strach ze smrti, ale naopak radost z toho, že vstoupí do nové země, tedy do nebe.

autor: mac
Spustit audio