Tělocvik z roku 1932 a přednáška Karla Čapka. S Miloslavem Turkem nahlížíme pod pokličku rozhlasového archivu

1. leden 2023

Naučit se být archivářem a rozhlasovým zvukařem nelze, to je diagnóza, tvrdí Miloslav Turek, který ví hodně o tom, jak se kdysi natáčelo a co se dá najít za zvukové poklady. Jaké to například je, když týdny posloucháte politické procesy z 50. let? A co zajímavého v nedávné době nalezl v rozhlasovém archivu? Poslechněte si rozhovor moderátora Jana Pokorného s rozhlasovým archivářem Miloslavem Turkem.

Když se vrátíme o 100 let zpátky, na co se tehdy vlastně nahrávalo? Jak se pořizoval záznam?

Čtěte také

První záznam vznikl až v roce 1927 na vosky. A byl to záznam, který byl sice velice kvalitní, ale měl jednu takovou vlastnost – dal se v plné kvalitě přehrát jenom jednou, ve snížené kvalitě dejme tomu ještě podruhé, ale potom ten záznam byl absolutně k nepotřebě. To znamená, že se nám z té doby vůbec nic nemohlo zachovat.

Z vosku se ale někdy dělaly gramofonové desky, nebo respektive každá gramofonová deska má původ ve vosku. A v roce 1928 při 10. výročí republiky byl na vosk natočen projev Tomáše G. Masaryka. Dokonce projevy byly dva, které potom vyšly na deskách.

Co je váš největší úlovek z poslední doby?

Asi bych měl říct, že to je projev Tomáše G. Masaryka z roku 1931, ale není to pravda. Těsně poté jsem našel fragment přednášky Karla Čapka z dubna roku 1938, to znamená zhruba tři čtvrtě roku, než zemřel. A ta přednáška se jmenuje Pravda vítězí a bylo to k osobnosti Tomáše G. Masaryka.

Byl to dokument, který se hledal desítky let a který se považoval za ztracený. Karel Čapek psal texty pro rozhlas velice často, ale do mikrofonu naopak téměř nemluvil. Neměl rozhlasový hlas, spíš uspával než by posluchače burcoval. Ale tento záznam je skutečně velice cenný už proto, že je jeho poslední.

Jak vypadal tělocvik v rozhlasovém vysílání za první republiky? A co všechno obnáší práce rozhlasového archiváře? Poslechněte si celý rozhovor.

Miloslav Turek ve fonotéce Českého rozhlasu
Spustit audio

Související