Televize, která přepisovala hudební dějiny. Před 40 lety vznikla americká MTV

Když britská skupina The Buggles na konci 70. let přišla s hitem Video Killed the Radio Star, tedy „Video zabilo rozhlasovou hvězdu“, netušila, že se zapíše do mediálních dějin. Právě touhle písničkou před 40 lety (konkrétně 1. srpna 1981) zahájila vysílání první výhradně hudební televize – americká MTV.

MTV stavěla od začátku především na videoklipech. A právě propojení hudby a obrazu výrazně ovlivnilo vnímání hudby mladší generací. Dnes nejznámější hudební kanál na světě nabízí od svého vzniku i originální znělky. Režisérem jedné z nich – znělky Voayer – byl Čech Tomáš Mašín.

V 80. letech nabídla MTV řadu světových premiér. Například prvním černošským interpretem, který tehdy v MTV vystoupil, byl v roce 1983 Michael Jackson s písní Beat It. Ve stejném roce si mohli diváci MTV vychutnat také jeho krátký film Thriller.

V Česku se MTV příliš neohřála

MTV se díky digitalizaci rychle rozšiřovala o další žánrové kanály. Dnes jich jsou desítky. V 90. letech přišla se sérií koncertů Unplugged, v jejichž rámci vystoupili třeba Bruce Springsteen, Paul McCartney nebo Eric Clapton. Ten za nahrávku získal dvě ceny Grammy.

MTV od svého samotného začátku vysílala hudbu 24 hodin denně. Dnes se do jejího programu dostávají stále častěji i reality show. MTV nakrátko pronikla i do Česka. Tuzemská mutace vysílala v letech 2009 až 2013.

autoři: Jiří Štefl , als
Spustit audio

Související