Technologické novinky v pivovarnictví
Nejrůznější technologické novinky pronikají i do tak tradičního oboru, jakým je u nás pivovarnictví. Přesněji řečeno, pronikají do následné péče o zlatavý mok poté, kdy opustil brány pivovaru a vydal se na cestu za spotřebiteli. Ty tam jsou časy, kdy Hrabalův pan správce z pivovaru přijel do hospody, nechal si natočit pivo, prohlédl sklenici proti světlu, ochutnal a vyslovil svou spokojenost či nespokojenost. Popřípadě pohrozil, že pokud hostinský péči o pivo nezlepší, přijde o dodávky. Dnes i tady má své slovo věda a technika.
Nezáleží na tom, zda se jedná o pivovar velký či malý, regionální. Bez vědeckého pokroku to už dnes nejde ani s pivem. Laboratoř pivovaru si pak může na hostinského, který příliš nedbá o čistotu trubek do slova a do písmene posvítit. Měšťanský pivovar ve Strakonicích se řadí svou produkcí kolem 75 tisíc hektolitrů ročně řadí k těm malým, přesto si pořídil do laboratoře přístroj, který se jmenuje High light, říká obchodní ředitel Václav Moravec.
Moravec: Funguje na bázi luciferínu, to je látka, kterou nosí světlušky na zadečku a ta reaguje na špinavé pivní trubky luminiscenčním zářením, které se změří. Jsme schopni přijet do restaurace a dokonale zkontrolovat čistotu trubek. Čistota sklenice se kontroluje kafrovým testem, stačí sebemenší nečistota a kafr se srazí ke kraji a ukáže na nedostatky.
Tak se nekontroluje úplně každá hospoda a restaurace.
Moravec: Dělá se to namátkově, pokud je vizuelně něco v nepořádku. Testy jsou složité a drahé.
Pivovarníci se také snaží o modernější způsob čepování, aby trubkami k pípě nehnal stlačený vzduch. Je to možné už pouze u nás a na Slovensku, jinde v Evropské unii nikoli, používají inertní plyn. Má to pak příznivý vliv na kvalitu zlatavého moku.
Hodně hospodských je proti tomu, protože říkají, že pivo je pak přesycené a nikdo ho nechce pít. To jsou ale negativní zkušenosti z doby, kdy se čepovalo pomocí čistého kysličníku uhličitého. Ten pivo vázal, bylo opravdu přesycené, ale vývoj jde dopředu, byl vyvinut biogon, to je plyn s 50 procenty kyslíku a 50 oxidu uhličitého a ten se už na pivo neváže. Poradenskou službou a přesvědčováním jim chceme tento způsob používat a zlepšit chuť čepovaného piva.