Takhle vypadá sen všech řidičů. 10proudové silnice bez kolon se nejspíš dočkají jen v Neipyijtu

Široké víceproudé dálnice se většinou staví v oblastech s hustou dopravou. My jsme se ale dostali na místo, kde po velkolepě pojatých třídách nejezdí skoro nikdo a kde jsme horko těžko hledali život.

Až 20proudé silnice, široké dopravní tepny, velkorysé kruhové objezdy vyzdobené obřími umělými lotosovými květy – to všechno čeká na automobilisty v barmském hlavním městě Neipyijto. Po megalomansky pojatých třídách nejezdí skoro žádná auta a lidi nenajdete ani na okolních chodnících, jak se přesvědčil Zdeněk Novák.

Abych z Neipyijta něco viděl, musím si zavolat taxík. Jinak bych se v rozlehlém městě člověk nikam nedostal. S příjemnou kulisou místní hudby vyrážíme po osmiproudé silnici.

Kolem stojí přízemní bungalovy a zpoza volantu ukazuje taxikář U Sue Latt pamětihodnosti: „Tam je Park Royal, tady Hilton, vedle Lake Garden.“ Projeli jsme zónou hotelů. Dál ve městě bychom našli zónu ministerstev nebo čtvrť, v níž bydlí úředníci.

Kam se všichni poděli?

Chci vidět pamětihodnosti a popovídat si s místními. Ale kde jsou? Okolo prázdných silnic rostou různé druhy palem a keřů a mezi nimi místo lidí vykukují komplexy vládních úřadů s velkými nápisy v barmštině a angličtině.

Čtěte také

„Tady jsou všechny kanceláře a úřady, byty byste našli jinde. Jsou tu jen ministerstva a les,“ vysvětluje taxikář. Jenže teď jsou všichni v práci. Nejvíc lidí tedy potkáme na trhu.

Vystupujeme proto na poměrně rušné tržnici – kopírovací centrum, potraviny, hračky, elektronika. Nejčastější jsou ale obchody s oblečením. U nich mají prodavačky vedle pultu šicí stroje, na kterých zboží upravují a dokončují.

Nejčastěji tu uvidíte obchody s oblečením

10proudá silnice s 10 auty

Jak se blížíme k majestátnímu parlamentu, na prázdné silnici přibývají další a další pruhy – celkem osm v každém směru jich ústí na vyzdobený kruhový objezd. „Každý má na sobě velkou květinu, tady je lotos. A za ním se silnice ještě rozšíří,“ popisuje U Sue Latt a objíždí obří kruh s betonovým lotosem, kolem kterého se zahradnice starají o barevné květiny.

Za ním je opravdu cesta ještě širší. Před námi se rozkládá silnice pro 10 aut v každém směru. A jak tak počítám, na celém kilometru před námi možná nějakých těch 10 aut opravdu bude.

autor: znk
Spustit audio