SŽDC nemá dokumenty o spolupráci s Kleslovou. Ta přitom za rady brala desítky tisíc

30. říjen 2015

Správa železniční dopravní cesty nenašla jediný důkaz, že by pro ni pracovala vlivná pražská politička Radmila Kleslová. Odstupující předsedkyně hnutí ANO v Praze a bývalá členka ČSSD přitom od této státní organizace dostávala 95 tisíc korun měsíčně za právní poradenství.

Podle smlouvy, kterou má Český rozhlas k dispozici, radila právnička Kleslová přímo tehdejšímu generálnímu řediteli SŽDC Jiřímu Kolářovi.

Odpracovat měla 40 hodin měsíčně. Jejím úkolem bylo například sledovat a analyzovat přípravu zákonů v Parlamentu. Žádné dokumenty o její práci se však nenašly.

„Došlo k výměně sekretariátu a generálního ředitele. Tyto dokumenty se nám nepodařilo dohledat. To plnění probíhalo především v podobě pracovních setkání přímo s generálním ředitelem, byly to převážně konzultace k legislativním, tehdy aktuálním procesům,“ řekl mluvčí státní organizace Jakub Ptačinský.

Bývalý šéf Kolář absenci dokumentů vysvětluje tím, že mu Kleslová radila hlavně mezi čtyřma očima a dokumenty se zřejmě někdy ztratily: „Dávala to do ruky čistě jen mně, já jsem to používal potom pro další práci.“

Kleslová pro státní organizaci pracovala od prosince 2013. Smlouva vznikla v době, kdy se objevily první informace, že by mohla vést hnutí ANO v Praze. O dva měsíce později se tak skutečně stalo.

Angažmá Kleslové u SŽDC ale netrvalo dlouho. Ředitele Koláře totiž na jaře odvolala správní rada. Krátce předtím – na konci dubna 2014 – smlouvu Kleslové vypověděl.

Kleslová se odmítla vyjádřit

Politička nechce k práci pro SŽDC nic říkat. „Nezlobte se, jsem nemocná,“ odpověděla na dotaz Českého rozhlasu.

Už dříve Kleslová odmítla práci pro státní firmy komentovat, protože podle ní jde o advokátní tajemství.

Podle šéfa občanského sdružení Oživení Martina Kameníka by měla mít státní organizace jako SŽDC jasné důkazy o tom, co pro ně Kleslová dělala.

„V podstatě to nelze zpětně zkontrolovat, což právě vyvolává to podezření, zda to doopravdy bylo pro státní organizaci tak výhodné a zda nemohlo jít o nějaké fiktivní plnění, jehož účelem bylo pouze vyvést peníze z veřejného rozpočtu,“ poznamenal Kameník.

Jako problém vidí absenci dokumentů i ministr dopravy Dan Ťok. „Pokud chci nějakou takovouto poradenskou činnost, tak bych nějaký průkaz mít měl. Ale teďka nevím, co s tím dělat. Teď už je to tak, že já, když jsem zjistil některé věci, tak jsem chtěl, ať se smlouvy tohoto typu ukončují všechny,“ reagoval ministr na otázku Českého rozhlasu.

Kromě SŽDC pracovala Kleslová nejméně pro další čtyři státní nebo polostátní firmy. Přišla si tak až na statisíce korun.

autor: mch
Spustit audio