Systém DiPSy ušetří čas rodičům i školám. Jsou tam „porodní bolesti“, ale fungování hodnotím kladně, říká ředitelka gymnázia

9. únor 2024

Uchazeči o studium na středních školách můžou už skoro týden podávat elektronické přihlášky. Spuštění systému DiPSy provázejí problémy, Cermat nedostatky průběžně opravuje. „Komunikaci s Cermatem hodnotím kladně. Kdykoli jsem se na Cermat nebo na pana ředitele Krejčího obrátila, buď byla věc napravena, nebo bylo vysvětleno, proč to napravit nejde. Funguje i informační linka, která je zřízena pro rodiče,“ přibližuje ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová.

Šéf Cermatu Miroslav Krejčí Radiožurnálu řekl, že chce, aby se co nejdříve – ještě před 15. únorem – pro ředitele otevřela možnost zadávat do systému přihlášky, které přijdou poštou. Pomůže vám to?

Hodně nám to pomůže. Přihlášek, které přišly poštou, zatím příliš není. Převážná většina je elektronicky, ale potřebovali bychom i prohlížet přihlášky, které jsou v systému, zda mají všechny přílohy a zda jsou v pořádku.

Některé školy si stěžují, že na kontrolu a případné opravy nebo doplnění přihlášek nebude dost času. Lhůta pro podání končí 20. února. Hotovo má být do 1. března. Stihnete to?

Určitě. Musíme zkontrolovat, jestli mají správně zadané priority, případně rodná čísla apod. Ale pokud tam bude chybět nějaká příloha, máme čas až do konání přijímacích zkoušek v dubnu vyzývat rodiče, aby doplnili chybějící nebo mylné informace, které tam podali. Takhle to bylo vždycky, i když byly papírové přihlášky, objevovala se tam řada chyb a vyzývali jsme rodiče, aby přišli doplnit, opravit a podobně.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související