Rodiče budeme nabádat, aby podávali přihlášky elektronicky. Důvěru jsem neztratil, říká ředitel gymnázia

2. únor 2024

V pátek večer, nejpozději v noci, by měl začít fungovat elektronický systém DiPSy na podávání přihlášek ke studiu na středních školách. Původně ho měl Cermat zprovoznit od 1. února, to se ale nestalo kvůli problémům s nahráváním příloh a následným ověřením zabezpečení. „Bylo to zklamání, ale nevidím důvod, abych se výrazně bál, že by to nefungovalo. Důvěru jsem neztratil,“ říká ředitel Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce Jiří Kuhn.

Měl byste k systému důvěru jako rodič, až bude zprovozněn?

Rodiče stojí před zásadním krokem, který musí vyřešit. Pokud by se nepodařilo DiPSy zprovoznit dnes, případně zítra, tak bych asi důvěru už ztratil. Potom to bude mít důsledek, že školy budou zahlceny papírovými přihláškami a opět nám vypukne papírová válka jako v minulých letech, umocněná tím, že žáci můžou dávat tři přihlášky.

Lhůta pro podání přihlášek na střední školy končí 20. února. Byl byste pro její prodloužení? I pokud by se podařilo systém zprovoznit dnes v noci?

Pokud se to povede dnes v noci, tak k tomu důvod není. Samotné podání nezabere moc času. Díky tomu, že se do systému může přihlásit X lidí najednou, tak k prodloužení důvod není. Pokud by se to nepovedlo, je potřeba si o tom popovídat a říct si, jestli to je nutné, nebo není. Osobně si myslím, že pokud by se to nepodařilo do pondělí, tak by nějaké kroky měl ministr udělat.

Systém bude po přijímacích zkouškách rozřazovat žáky podle dosažených výsledků do škol. Může tohle být podle Jiřího Kuhna další zatěžkávací zkouška? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související