Svatopluk Němeček

10. únor 2010

Podle středečního hosta Radiožurnálu je v českém zdravotnictví peněz dostatek a hlavní problém je v nedostatku kvalitního managementu. "Nemocnice jsou velké podniky," domnívá se Svatopluk Němeček, lékař a ředitel Fakultní nemocnice Ostrava. Ve čtvrtek 11. února bude hostem fotograf David Neff.

"V praxi jsem víc manažerem," popisuje svou situaci s tím, že na praktikování v ambulanci nemá dostatek času. I kvůli své medicínské zkušenosti se domnívá, že ředitelem nemocnice by měl být lékař nebo zdravotní pracovník. Dotyčnému by však nemělo chybět manažerské vzdělání.

"Oblast zdravotnictví je specifická a člověk může neznalostí zapříčinit spoustu chyb," zdůrazňuje Svatopluk Němeček. "Buď může ředitel udělat chybu v přílišné tvrdosti vůči zaměstnancům, nebo může převážit opačný extrém."

Fakultní nemocnice Ostrava dosáhla unikátu - jako jedna z mála nemocnic v Česku není zadlužená. V čem vidí Svatopluk Němeček klíč k úspěchu? "Především v lidech a vzájemné domluvě. Člověk by měl mít vizi a pro tu nadchnout své okolí," vysvětluje.

Podle Svatopluka Němečka nebyla ostravská nemocnice ve špatném stavu, přesto se po jeho nástupu podařilo uspořit finanční prostředky v řádech milionů. "Tlačíme na snížení dodavatelských cen," prozradil hlavní recept.

Po rekonstrukci ostravské nemocnice došlo ke zvýšení komfortu pacientů snížením počtu lůžek na pokojích. Větší důraz se také klade na přesun do ambulantní sféry. "Rozšířila se kapacita chemoterapeutického centra a stavba pokračuje instalací unikátního ozařovače Cyberknife," zdůrazňuje Svatopluk Němeček. Cyberknife je unikátní přístroj, který umožní ozařovat i malé nádory s přesností na desetiny milimetru.

K povolání ředitele nemocnice patří i komunikace s médii. "Novináři jsou jako každá jiná pracovní skupina. Někteří jsou výborní, jiní dobří, další slabší," myslí si Svatopluk Němeček a nezapomene připomenout osud popálené Natálky. "Vlastně se ani nedivím, že se o ní tolik psalo. Šlo o dojemný příběh," dodává.

Jak funguje koktejl z krevních destiček? Proč si lidé myslí, že zdravotnictví a nemocnice stojí před krachem? Co je nejdůležitější na vzdělávání lékařů? Dotkla se ekonomická krize zdravotnictví? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte po poslechu záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru se Svatoplukem Němečkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio