Svátek svatého Valentýna v Paříži

14. únor 2008
Zblízka

Jak se slaví svátek zamilovaných v Paříži? Jsou Francouzi romantičtější než my? To všechno zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd, který se také vyptával, kde se lidé v Paříži nejraději setkávají a kde by chtěli nejraději svátek svatého Valentýna slavit. Zjistil přitom, že Pařížané si neumějí vybrat.

Jan ŠMÍD:
Takže v tuto chvíli jsme v restauraci Leper Fuetar. Proti mně sedí Cecile, velice půvabná dívka, která docela dobře ví, co by chtěla dělat na svatého Valentýna. Proto se jí zeptáme, jaký je její vlastně ideální večer, jak by chtěla strávit svatého Valetýna.

Cecile, obyvatelka Paříže:
Ideální Valentýn neexistuje, ale ráda bych ho strávila na náměstí Madlene, protože to je podle mého soudu vůbec nejhezčí místo v celé Paříži. Najdete ho mezi bulvárem Maleser a Rui Royal. Je to magické místo. Někde trochu zvláštní, ale vždy velmi romantické.

Jan ŠMÍD:
Říká Cecile. Do restaurace Leper Fuetar mě pozvala proto, že to je jediné místo na Chatle, kde prý dá kouřit. Kouřit jsem tam nikoho neviděl, ale vůbec mi to nevadilo. Pokračoval jsem ve vyzvídání, co tak Pařížané na svatého Valentýna dělají a jak si ho vlastně představují. Už předtím jsem s touto otázkou otravoval i další lidi.

obyvatel Paříže:
Já půjde do dobré restaurace jako všichni ostatní s velkou kyticí. Ale určitě to bude restaurace. Nedovedu si představit, že bych trávil Valentýna doma.

Jan ŠMÍD:
Říká tento mladík. Cecile nad tím kroutí hlavou. Pro ní to určitě není ideální představa.

Cecile, obyvatelka Paříže:
To tedy není, nikdo do restaurace nejde. Jídlo je drahé, číšníci jsou ignoranti, všichni si hrají na to, jak je to romantické, ale takovouto stylizaci nemám ráda. Raději si objednám domů něco dobrého s dobrým šampaňským. To je pro mě ideální Valentýn.

Jan ŠMÍD:
Říká Cecile. A toho budete trávit sama? Mírně ji provokuji.

Cecile, obyvatelka Paříže:
Ne, se svým budoucím manželem.

Jan ŠMÍD:
Pěkně jsem se tím vyptáváním pobavil a narazil jsem na zajímavé postavičky. Jaký je pro vás nejromantičtější místo v Paříži? Zeptal jsem se jedné pohledné dívky.

obyvatelka Paříže:
Knihovna, federace anarchistů.

Jan ŠMÍD:
Říká mi a dodává přesnou adresu. Když se tvářím trochu překvapeně, říká: "Protože právě tam jsem potkala svého přítele." Vraťme se spolu se Cecile do restaurace Leper Fuetar, to je prostředí, kde si mladí lidé dávají často schůzky, i když nejoblíbenějším místem je prý stále ještě fontána na Saint Michele. Tam se sejdou a pak už se rozprchnou do nejrůznějších míst. Dnes se tedy bude hlavně společně večeřet a v různých restauracích připravují speciální valentýnské menu. Pamatuji si, že v Americe v době, kdy esemesky terpve přicházely na svět, si lidé posílali valentýnská blahopřáním. Oči mi lezli doslova z důlků, když jsem viděl, jak si všichni kupují kartičky, na kterých jsou hezky pod sebou přání ke svatbě, k výročí, k dokončení školy a také k Valentýnu. Stačí jen zatrhnout příslušnou rubriku. To by se asi ve Francii nikdy nestalo. Cecile si navíc myslí, že se vrací hezká doba.

Cecile, obyvatelka Paříže:
Lidé jsou stále romantičtější. Bylo to trochu divné být romantikem v osmdesátých a devadesátých letech. Tehdy byli všichni spíše pragmatičtí. Dnes se vrací cit. Lidé stále více sní a muži se začínají dámám zase dvořit.

Jan ŠMÍD:
Tím lépe, třeba to dorazí i k nám. A jak dopadla moje soukromá anketa o nejromantičtější místo v Paříži? Každý ho viděl někde jinde. Pro tohoto mladíka není nic lepšího než Seina a její břehy. A co má ráda tato dívka? Ano, pochopitelně, jak jinak, takže nejraději by trávila svatého Valentýna před Wall Martrem říká a dodává: "Ale ne samozřejmě s žádným troubou." To tedy nevím, koho tím myslela.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jšm
Spustit audio