Stravovací návyky v České republice

31. květen 2002
Zdraví

Odborníci na výživu se shodují - stravovací návyky obyvatel České republiky se mírně zlepšují. Řada lidí si alespoň částečně vzala k srdci zásady správné výživy, omezila tuky, začala jíst více zeleniny. Přesto ale mají Češi ještě co dohánět, protože i vlivem nesprávné životosprávy si stále zkracují průměrnou délku života oproti zbytku Evropy. O kolik let a co ještě ve stravování zlepšit se teď můžete dovědět.

Češi, podle odborníků na výživu, mění spíše skladbu jídelníčku, než své stravovací návyky. Stále se ještě dost přejídají nebo si největší porce nechávají na večer. Podle Lubomíra Kužely z II. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady si tak obyvatelé České republiky vinou nesprávné výživy zkracují průměrnou délku života.

Kužela: V průměru si ho zkracujeme, ve srovnání s našimi sousedy, o 7 let. Jestli bychom chtěli žít déle, a to ne ve smyslu invalidity, ale kvalitního života, pak s tím musíme něco udělat.

Měli bychom snížit příjem takzvaných skrytých tuků, které jsou například v uzeninách. Můžeme je nahradit třeba masem z mořských ryb.

Kužela: Studenty učíme, že by jako budoucí lékaři měli doporučovat dvakrát týdně 200 gramů ryb.

Přestože se konzumace zeleniny podle statistiky zvyšuje, je doporučená konzumace ještě větší.

Kužela: Nikoli ale tak, jak jsou Češi zvyklí, jednou až dvakrát týdně trošku mrkve, ale mít zeleninu ke každému jídlu. Ráno si dát toust a k tomu papriku nebo rajče, a tak podobně ke každému jídlu. Nejde o veliké množství najednou, ale méně a několikrát denně.

Zelenina prospěje i těm, kteří chtějí snížit příjem kalorií a je také zdrojem nezbytných vitamínů. Názory odborníků, kolik zeleniny je dobré přes den sníst, se různí.

Kužela: Někteří tvrdí, že by to mělo být tři čtvrtě kilogramu, jiné kilo až kilo a půl.

Samozřejmostí by mělo být i snížení konzumace alkoholu.

Jedno pivo je kaloricky přibližně tolik, jako když si dáme dva rohlíky. Vepřovou, knedlíky, zelí a dvě piva, to umí téměř každý, ale stejné jídlo a ještě čtyři rohlíky, to už jde hůře.

Spustit audio

Více z pořadu