Stovky policistů nezvládají kvůli snížení mzdy splácet půjčky a hypotéky

24. březen 2014

Tři stovky policistů jsou buď v exekuci, nebo dokonce samy vyhlásily osobní bankrot. Odboráři dávají negativní trend za vinu předchozí vládě, která v roce 2010 odsouhlasila celoplošné snížení platů. Mzdy strážců zákona tehdy klesly v průměru o tři tisíce korun. Průměrný plat policisty je dnes 31 tisíc korun.

Nejhůř nesou snížení platu policisté, kteří sotva založili rodinu. Chybějící desetina platu například donutila nejednoho mladého policistu, aby odložil uniformu a místo manželky šel na rodičovskou dovolenou.

„Finance jsou hlavní důvod, proč jsme se rozhodli takto. Platové podmínky jsou rozhodně horší. Manželka nástupní plat dostala vyšší než já po tenkrát asi pěti letech. Mě to až zamrazilo, protože já jsem dostal odměnu jenom díky povodním a tím to skončilo. To bylo po nějakých sedmi letech více méně poprvé,“ říká mladý policista, který nechtěl zveřejnit své jméno.

Není však sám, kdo takto řeší tíživou finanční situaci.

„Když jsem byl kvůli finančním věcem za účetní, říkala, že zrovna přede mnou tam byl kolega z naší práce a že si taky žádal o rodičovskou. Takže vím, že to není ojedinělé,“ dodává policista.

Stejně nebo dokonce ještě hůř jsou na tom i jeho další kolegové. Podle odhadů odborářů je skoro 300 policistů v exekuci nebo vyhlásilo osobní bankrot.

Možnosti policistů, jak si legálně přivydělat, jsou navíc velmi omezené. Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD jim ale mohou ve finanční tísni pomoci zejména odbory.

policejní vyšetřování

„My samozřejmě s policejními odbory jednáme. V loňském roce vydaly zhruba milion korun právě na poradenství v rámci finanční gramotnosti. Pomáhají policistům s oddlužením, pomáhají jim dejme tomu i s tím osobním bankrotem,“ přibližuje.

Korupce a úvěrové podvody

Špatně jsou na tom hlavně rodiny, ve kterých muž i žena slouží u sboru a mají hypotéku. Splátky si manželé stanovili na určitou výši platu, po škrtech ale přišli až o sedm tisíc a dostali se do dluhové pasti.

Podle policejního odboráře Milana Štěpánka jsou tito policisté náchylnější ke korupci.

„Někdo mu nabídne větší částku, když přivře oči nebo vyřídí přestupek jinak, než by měl. Vidina malého obohacení je pro něj samozřejmě vcelku lákavá,“ připouští Štěpánek.

Dodává ale, že ekonomické potíže jsou pouze jedním z faktorů, které mohou ke korupci vést. „Samozřejmě těch faktorů je mnohem víc. Záleží to na konkrétní osobě, na společenských poměrech. Není to tak, že by policisté tuto situaci řešili tím, že berou úplatky,“ upřesňuje.

Kromě toho se policisté čím dál častěji dopouštějí úvěrových podvodů, jen loni Generální inspekce bezpečnostních sborů zaznamenala 19 případů.

„Dneska nemáte problém si vzít jakýkoli úvěr nebo půjčku. Pouze se tam zmíníte, že žádnou jinou nemáte. Když pak nemáte na splátky, zjistí se, že jste uvedl nepravdivé údaje,“ vysvětluje ředitel generální inspekce Ivan Bílek.

Zastupující šéf policie Tomáš Tuhý odmítá, že jsou policisté kvůli finančním potížím snáze zkorumpovatelní. „Vždy bych vycházel z individuálního posuzování konkrétní situace, kdy se policista dostane do nějakého problému,“ uvádí Tuhý.

Šance na zvýšení platu

Podle ministra Chovance by vláda měla policistům plně dorovnat platy do dvou let. Žádá proto o navýšení rozpočtu ministerstva vnitra.

„Už jsme na ministerstvo financí poslali návrh. Máme dva plány. Buď vrátit tuto částku celou v příštím roce, anebo ji rozdělit mezi roky 2015 a 2016 tak, aby nejpozději v roce 2016 jsme se dostali na úroveň mezd z roku 2010,“ přibližuje Chovanec.

Souhlasí s ním i jeho stranický kolega, premiér Bohuslav Sobotka: „Plošné snížení o 10 procent pokládám za nespravedlivé a podle možností státního rozpočtu bychom v příštích letech měli hledat zdroje na to, abychom postupně policistům, ale také hasičům a dalším lidem ve služebním poměru to krácení vrátili.“ Vláda chce s odboráři jednat na začátku dubna.

autoři: heš , eku , mch
Spustit audio