Stojí za pořadatelstvím MS ve fotbale korupce? Volba Kataru byla k smíchu, tvrdí novinář

Celý novinářský svět spekuluje, co se stalo, že se Sepp Blatter, dlouholetý předseda FIFA, rozhodl rezignovat. Americké úřady sice odtajnily výpověď bývalého vysokého fotbalového funkcionáře o korupci v nejvyšším vedení Mezinárodní fotbalové federace, ale ještě několik dní poté slavil Sepp Blatter znovuzvolení do funkce předsedy FIFA.

Za necelých 100 hodin se ovšem něco muselo stát, protože Sepp Blatter se rozhodl pro rezignaci. Podle novináře a fotbalového experta Petra Nosálka se v něm zřejmě nepohnulo svědomí.

„Spíš ho k rezignaci dohnalo něco konkrétního. Asi se dozvěděl, že se stal předmětem vyšetřování americké FBI,“ domnívá se s tím, že Sepp Blatter si nemůže být jistý, co na něj FBI vytáhne. Dalším důvodem může být i odklon sponzorů od FIFA.

Sepp Blatter však pořád chodí do práce, tedy do své kanceláře. Můžeme jen tipovat, co v ústředí FIFA dělá. „Vsadil bych na to, že zametá stopy,“ soudí Petr Nosálek. „Nedokážu si představit, že by Sepp Blatter o korupci nic nevěděl. Musel vědět o všech podstatných věcech,“ dodává.

Čtěte také

Může stát i za pořadatelstvím mistrovství světa ve fotbalu korupce? Petr Nosálek byl například v šoku z udělení pořadatelství Kataru, kde se odehraje světový šampionát v roce 2022. „Katar bojoval o právo na pořadatelství se Spojenými státy, které měly naprosto nejlepší prezentací, Japonskem a Koreou a Austrálií, kde je fotbal na vzestupu,“ připomíná. „A do toho přišla volba Kataru. Přišlo mi to k smíchu,“ vzpomíná.

Petr Nosálek, novinář a fotbalový expert

O ruské kandidatuře v souvislosti s případnými úplatky se mluví méně, protože Rusko je fotbalově vyspělá země. Jenže, jak Petr Nosálek podotýká, Rusko „ukradlo“ pořádání mistrovství světa v roce 2018 Anglii.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio