Steve Lichtag

15. duben 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl v úterý režisér, dokumentarista a dobrodruh Steve Lichtag. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvil o natáčení dokumentárních filmů v přírodě, co všechno jeho práce obnáší a jaké projekty připravuje do budoucnu. Odpověděl i na otázky posluchačů Radiožurnálu. Ve středu 16. dubna bude hostem Jiří Suchý.

Steve Lichtag prošel ve svém životě mnoha profesemi. Byl hercem, číšníkem, lovcem a také motocyklovým závodníkem. Dlouhé roky už ale točí dokumentární filmy o životě pod hladinou moře. Za své filmy obdržel mnoho ocení. Řadu z nich ale dostal za dokumentární film, který se odehrává v jedné karpatské tůňce. Co je na ní tak zajímavého? "To je právě ono. Když se tam člověk podívá, tak tam není vůbec nic. V tom je pointa toho filmu. Lidé v tůních nic nevidí, ale přitom tam probíhá úžasný život. Pořád se tam dějí dramatické příběhy," uvedl Steve Lichtag.

Režiséra proslavil film Carcharias, který vypráví o žralokovi bílém. Proč tolik lidí fotí a točí bílého žraloka? Je to póza, něco si dokázat? "Myslím, že to není póza. Žralok je úžasný tvor, který vzrušuje kde koho. Žralok je velké téma a velký bílý žralok je absolutním reprezentantem velké žraločí rodiny," vysvětlil Steve Lichtag. Právě žralokům podle něho ve své době hodně uškodil celosvětový filmový hit Čelisti.

Steve Lichtag natáčí pro takové televizní společnosti, jako jsou například Discovery Channel nebo NBC. Co by řekl tomu, kdyby mu třeba zavolala Česká televize a objednala si u něho sérii dokumentů například ze sladké vody? "Představa je to dobrá a líbilo by se mi, kdyby to tak mohlo fungovat. Ale ono to tak fungovat nemůže, protože ty filmy jsou natolik drahé, je to strašně drahá záležitost to vyrobit a hodně dlouho to trvá, že na to v České televizi zatím nejsou peníze," dodal Steve Lichtag.

Záznam celého rozhovoru se Stevem Lichtagem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio