Štefan Margita

29. duben 2009

"Tenoři jsou exotické ptactvo." To s nadsázkou říká středeční host Lucie Výborné - tenorista Štefan Margita. Především do světa opery tak zavítal Dopolední Radiožurnál. K čemu všemu může režisér nutit operního zpěváka? A proč je ve světě tolik oblíbený Leoš Janáček? Ve čtvrtek 30. dubna bude hostem fotbalový trenér František Straka.

S motorovou pilou a v montérkách pronásledovat Jenůfu po jevišti - i takový může být požadavek režiséra operního představení na herce. Lucie Výborná v této souvislosti připomněla operní pěvkyni Evu Urbanovou, která - když seděla ve studiu na stejně židli jako nyní Štefan Margita - popisovala současnou situaci v operní sféře, kdy režisér získává větší moc než dirigent.

Štefan Margita k úloze režisérů poznamenává: "Ano, to je pravda, dnes se to právě tímto způsobem obrací. Zažiješ úžasné režiséry, kteří jsou od začátku inteligentní, vše vysvětlí a jednají logicky. A pak jsou jiní, kteří dělají naschvály."

Zároveň však Štefan Margita dodává: "Ale zároveň celé představení závisí stále na dirigentovi, protože když je úžasný dirigent, tak má celé představení spád a právě dirigent může hercům hodně pomoct."

Svou mezinárodní kariéru si Štefan Margita vybudoval na Leoši Janáčkovi. "Janáčkovi bych měl denně nosit květiny a věnce na hrob, rptože co já se ho už nazpíval... Je to nádherná muzika - a mně je vždy líto, když přijedu domů, že u nás není tak v oblibě jako ve světě, kde lidé na konci představení stojí a dupou nohama. To už doma dnes vůbec nezažijeme."

Kromě určité rezervovanosti je pro české publikum typický i obecný příklon především k operám Bedřicha Smetany: "Ani ta Rusalka - která je samozřejmě velice populární - u nás není tak oblíbená jako například Prodaná nevěsta. A naopak ve světě Prodaná nevěsta - na rozdíl od Janáčka - příliš netáhne."

Na podzim Štefan Margita vystoupí i v newyorské Metropolitní opeře, kde byl poprvé v roce 2002 na předzpívání. Jak dnes Štefan Margita vzpomíná na své první okamžiky na prknech Metropolitní opery před sedmi lety? A jak mu tehdy pomohl španělský tenorista Plácido Domingo?

Záznam celého rozhovoru se Štefanem Margitou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio