Stávka? Že jde učitelům o jejich peníze, je faul. Jedná se o kvalitu výuky ve školách, zní z Asociace ředitelů ZŠ

10. listopad 2023

Asociace ředitelů základních škol má dnes oznámit, jestli podpoří stávku, kterou školské odbory vyhlásily na pondělí 27. listopadu. „Máme zasedání rady, kde to bude hlavním bodem programu. Na základě toho vydáme rozhodnutí. Je to záležitost, která hýbe pedagogickou veřejností z toho důvodu, že věci, které jsou připravovány, mohou výrazně ohrozit kvalitu vzdělání jako takového,“ vysvětluje Luboš Zajíc, ředitel Základní školy Pečky a prezident Asociace ředitelů základních škol.

Myslíte si, stávka nakonec bude, nebo jste optimistický a věříte, že ministerstvo nakonec splní požadavky? Připomeňme, že odboráři požadují více peněz do rozpočtu školství na příští rok. Chtějí 4 až 9 miliard zejména na to, aby mohli učitelům zaplatit 130 % průměrné mzdy a zároveň udrželi platy ostatních pracovníků škol na současné výši.

Čtěte také

Narazil jste na dvě věci. Za prvé – zda stávka bude, nebo nebude. Skutečně se o tom rozhodne při jednání ministerstva školství a odborů. Včera na konferenci školství bylo naznačeno, že jednání budou pokračovat a že je snaha a vůle v jednáních pokračovat.

Druhá věc – že se jedná o 130 % učitelských platů, není pravda. Je to faul, který se používá, že učitelům jde o jejich peníze. Není to tak. Jsou tam mnohem podstatnější problémy.

Jedním z problémů je, že není dostatek finančních prostředků na financování nepedagogických pracovníků. Druhou věcí je, že se plánuje snižování PHmaxu, což jsou hodiny, které může škola odučit, a jsou určeny ke zlepšení kvality výuky. Další věc je snižování a počtu finančních prostředků na asistenty pedagoga. To jsou věci, které souvisí s rozpočtem, ale s platem učitelů to nemá nic společného. Není to o tom, že by učitelé chtěli více peněz, jak se dnes někde mediální zkratkou často prezentuje. Je to o tom, že se jedná o kvalitu výuky ve školách.

Kolik škol se do celodenní stávy plánuje zapojit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související