Stavební spoření je šetření pro bohaté. Kdy se vám opravdu vyplatí?

21. leden 2014
Šetřete s námi

Jeden z neoblíbenějších způsobů zhodnocení peněz je stavební spoření. Odborníci však tvrdí, že je dobré jen pro bohaté klienty. Přečtěte si, co je k tomuto tvrzení vede.

„Máme stavební spoření – my dva i děti,“ popisují Mirek s Markétou z Českých Budějovic s tím, že rezerva a finanční výhled do budoucna je pro ně důležitý.

Odborníci říkají, že pokud je to jen trochu možné, měly by rodiny spořit alespoň 10 % měsíčních příjmů. Podle šéfredaktorky časopisu Maminka by byla chyba tyto peníze nechávat na běžném účtu. „Je dobré vzít část peněz a odklonit ji na nějaký spořicí účet. Rodina pak může hospodařit jen s částkou, která zbyla na běžném účtu,“ vysvětluje Klára Kotábová.

Čtěte také

Běžné spořicí účty nemají vysoké zhodnocení. Pokud chceme spořit peníze, o kterých víme, že nám nemusejí být bezprostředně k dispozici, je lepší uvažovat o investování nebo stavebním spoření.

Může se změnit úroková sazba i výše státní podpory

Jedná se o závazný garantovaný produkt. „Garantuje totiž nějakou úrokovou sazbu a státní podporu. Náš stát i stavební spořitelny mají možnosti, a tak v nových smlouvách klientům sdělují, že banka nebo spořitelna má právo změnit úrokovou sazbu. A může se měnit i výše státní podpory,“ nastiňuje Dana Míchalová, finanční poradkyně Partners.

Ideální doba spoření je šest let. U stavebního spoření je nutné hlídat minimální ukládanou částku. Při nízkých vkladech se totiž nevyplatí. „Poplatek při založení je 1 % z cílové částky. U dětí do 18 let nabízejí některé instituce založení zdarma,“ zmiňuje Dana Míchalová.

„K tomu je poplatek za roční vedení, který se pohybuje kolem 300 korun. A pokud se rodiče rozhodnou vkládat na účet třeba dvakrát ročně tisíc korun, je to velmi málo,“ domnívá se.

Čtěte také

Založte jedno stavební spoření pro celou rodinu

I proto je dobré využívat stavební spoření takzvaně naplno. Maximální zhodnocení je při vkladu asi 20 tisíc korun ročně. Právě proto se stavebnímu spoření říká šetření pro bohaté.

„Když má rodina dávat 3 400 korun na stavební spoření, vedle toho platí penzijní připojištění nebo úrazové pojištění, má opravdu hodně výdajů. V takovém případě je lepší zvolit pro celou rodinu jedno stavební spoření,“ míní Dana Míchalová.

Stavební spoření se vyplatí při měsíčním vkladu alespoň tisíc korun. Částky není nutné na účet posílat pravidelně, dochází totiž k ročnímu zhodnocení. Státní příspěvek závisí na době spoření, která trvá minimálně šest let.

autor: zvl
Spustit audio