Starý nábytek má duši, věří Jiří Mrázek a Adam Karásek. Jejich projekt Nanovo vrací krásu starým kouskům

18. září 2018

I nábytek, který pamatuje polovinu minulého století, může být krásný. V rozhovoru s Lucií Výbornou to dokazují Jiří Mrázek a Adam Karásek. Ti shromažďují věci, které zažily minulé století, a prodávají je dál. Nejde ale o „obyčejné“ vetešnictví nebo bazar. 

Psací stroj ze 60. let, gymnastická koza jako ze staré tělocvičny nebo kancelářské hodiny Pragotron. „Oba máme silnou sběratelskou vášeň,“ vysvětlují Jiří Mrázek a Adam Karásek, jak se zrodil jejich projekt Nanovo.

V jeho rámci shromažďují, opravují a dál prodávají ten nejkrásnější a nejzajímavější nábytek a vybavení z druhé poloviny 20. století. A ne, nejde o protimluv. „Hezké věci v druhé poloviny 20. století existovaly, v Československu a Česku ale byly zaneřáděné balastem toho ostatního,“ vysvětlují. 

„Snažíme se proto vyzobávat kousky, které by obstály ve světovém srovnání,“ říkají a připomínají, že se svým hledáním kdysi začali na internetu. „Pak jsme začali skupovat staré magazíny Domov, kde je nepřeberné množství informací.“

Starý nábytek má duši.
Jiří Mrázek a Adam Karásek

Dnes nábytku z druhé poloviny 20. století vracejí jeho původní krásu. A prodávají ho dál. Máte doma taky nějaký skvost, který už neupotřebíte, ale je vám líto ho vyhodit? „Pošlete nám fotku na e-mail a my vám řekneme, zda to má cenu,“ doporučují.

autoři: Lucie Výborná , als