Stanislav Zindulka

15. květen 2008

Dopolední Radiožurnál hostil ve čtvrtek herce Stanislava Zindulku. Divadelní a filmové role - to byla hlavní témata povídání s Lucií Výbornou. Letos 76letý herec, který stále aktivně hraje, vysvětlil, které role ho nejvíc přitahují a proč. Přiblížil také své další herecké plány. V pátek 16. května bude hostem herec Národního divadla David Matásek.

Jedna z prvních nabídek, kterou prý Stanislav Zindulka po škole dostal, byla nastoupit do cirkusu jako klaun. "To bylo v roce 1956, kdy jsem končil první rok angažmá. Spolužák Viktor Dusil, který spolupracoval s cirkusem Humberto, přijel za mnou a řekl - Stando, ty jsi šílený komediant a my bychom potřebovali klauna, udělej to. Byla to nesmírně lákavá nabídka - vrátila se tam i ta klukovská romantika a byly by to i neocenitelné zkušenosti, ale nakonec jsem to nepřijal.

"Pokud to jen trochu jde, člověk by nikdy neměl zapomínat na to, že slunce svítí i když je zamračeno," prozradil své motto letos 76letý Stanislav Zindulka, který nyní hraje v devíti divadelních představeních a desáté je, jak řekl, na spadnutí. Které role jsou pro něj nejhezčí? "Mě přitahují tragikomické role, ty obsahují život tak, jak je - v tom velikém bohatství. Ale jinak to záleží na mnoha faktorech. Musí to být dobrý text a nemusí to být vždycky jen kladná role. Záleží také na tom, s kterým režisérem i partnery to děláte. A dá se leccos říct i v menších, ne slavných rolích," odpověděl herec.

Stanislava Zindulku proslavil seriál Vlak dětství a naděje. Neuvěřitelný koncert pak odehrál s Vlastimilem Brodským ve filmu Babí léto. Hrnuly se pak filmové nabídky? "Nikoli, jako když utne. Od té doby jsem velkou filmovou nabídku nedostal," odpověděl. Dodal, že nyní hrál ve filmu režiséra Jiřího Krejčíka Peníze. "Byl jsem strašně rád, že se můžu ještě setkat s panem Krejčíkem - je to velký český režisér a legenda. Obdivuji, že v 90 letech má ještě tolik energie. Není tajemství, že je konfliktní. Já si s ním ale dobře rozumím a protože si ho tolik cením, tak mu jeho výstřelky odpouštím," řekl Stanislav Zindulka.

Záznam celého rozhovoru se Stanislavem Zindulkou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio