Stanislav Moša

24. leden 2010

Po lince z Prahy do Brna se Václav Žmolík spojil se Stanislavem Mošou, režisérem a ředitelem Městského divadla v Brně, který posluchače pozval do divadla. Doporučil zejména připravované premiéry a vzpomněl i své začátky a první setkání s divadlem. V pondělí 25. ledna bude hostem Dana Němcová, psycholožka, někdejší členka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných a mluvčí Charty 77.

"Posluchače bych pozval asi na všechno. Poměrně se nám daří a jsme téměř neustále vyprodaní," vyzdvihl úspěchy divadla. Připomněl zejména návrat herečky Aleny Antalové po mateřské dovolené nebo připravovaný šansonový muzikál, jehož hudbu napsala Zora Jandová a texty doplnil Zdeněk Merta.

S divadlem se Stanislav Moša poprvé setkal v dětském věku, kdy měl možnost navštívit zákulisí. "Tehdy jsem se cítil jako v chrámu. Byl jsem v divadle každý večer a říkal jsem si, že bych se k němu nějakou cestou rád dostal," popisuje.

Později studoval herectví, což dnes považuje za výhodu, protože ví, jakým způsobem iniciovat práci herce. Předehrávání se ovšem brání. "Dopouštím se toho jen v nejzazších chvílích. Talent herce je ojedinělý a každý je skvělý tím, že je svůj," vysvětluje s tím, že předehrávání intonaci nebo efektu je téměř nemožné.

Dá se herectví naučit? Stanislav Moša se domnívá, že je možné naučit se řemeslo. "Jako pedagog na Janáčkově akademii múzických umění jsem měl tři ročníky, které jsem sledoval při práci. Šikovní lidé, kteří výrazně uspěli při talentových zkouškách, uspěli i v praxi," odpovídá.

Stanislav Moša nerad označuje své divadlo jako muzikálové. "I opereta, opera nebo i balet tvoří hudební divadlo," myslí si a popisuje, co ho na muzikálech a takzvaném hudebním divadlu nejvíc baví. "Od doby, co herci začali používat mikrofon a nemusí už překřikovat orchestr, se začalo zpívat o pocitech. Jde o jiné cesty, kterými se divadlo dostává k divákovi, což mě na muzikálech baví nejvíc," nastiňuje.

Stanislav Moša ve vysílání mluvil o radosti z nových inscenací, které byly pro Městské divadlo v Brně napsány. Navíc popsal svou dlouholetou spolupráci se Zdeňkem Mertou, odpověděl na otázky posluchačů a zmínil i negativní stránky řízení divadla.

Záznam celého rozhovoru se Stanislavem Mošou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio