Spolupráce s jinými subjekty? To pro lidovce není správnou cestou, říká Jiří Čunek

Na rozdíl od mých kolegů jsem byl pro to, abychom se zajímali o účast ve vládě. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to připomíná zlínský hejtman a bývalý šéf KDU-ČSL Jiří Čunek. A tato názorová rozdílnost na strategické směřování strany patří podle něj k důvodům, proč nekandiduje na funkci předsedy lidovců.

„Všechny poslance, kteří říkali, že tam nepůjdeme, bych měl přesvědčovat, že bychom tam nějakým způsobem být měli,“ vysvětluje s tím, že právě takové přesvědčování o účasti lidovců ve vládě by byla zbytečná práce.

Dalším důvodem, proč nekandiduje, je náročnost velkého projektu zlínské nemocnice a integrovaného systému. „Z mé strany by bylo nedobré odejít v tuto chvíli,“ vysvětluje.

Martin Baxa z ODS: Pokud se stanu šéfem školského výboru, tak sněmovní angažmá omezím

Martin Baxa

Důvod, proč byl Václav Klaus mladší vyloučen z ODS, byl naprostý programový rozchod mezi jeho názory a názory strany. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to zdůrazňuje poslanec ODS Martin Baxa. Právě on by měl nastoupit místo Klause do funkce předsedy školského výboru Poslanecké sněmovny.

Připouští také, že byla chyba, když lidovci odstoupili od koalice se STAN. „Ona být chybou nemusela, kdyby představy a vize, pro které jsme se spojovali, byly před volbami naplněny,“ zdůrazňuje.

Stejně tak úzká spolupráce s jinými subjekty není pro lidovce správnou cestou. „Musíme se starat, abychom byli zajímavou stranou sami o sobě, začali pracovat na tom, abychom měli více než pět a půl procenta,“ nastiňuje s tím, že pak teprve by se poohlížel po tom, s kým být koaličním partnerem a s kým jít do voleb.

Jiří Čunek také vysvětluje, proč bude chybět na sjezdu KDU-ČSL – dlouho neměl dovolenou, chce se věnovat více svému zdraví a nedávno zlomená noha také vyžaduje rehabilitaci. „Nemá to žádné politické pozadí,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.