Společná domácnost, daně, úřady

16. květen 2002

Společná domácnost není jenom prostor, který obýváme s naší rodinou. Je také důležitá pro úřady, které například na základě údajů o příjmech členů společné domácnosti poskytují sociální dávky. Jenže třeba finanční úřad na společnou domácnost nebere ohled. Nemůžete si uplatnit odečitatelnou položku na vašeho partnera, přestože nemá žádné příjmy. To jde skutečně jenom u manželů.

Janoušek: Pokud jde o vyživované děti, tak zákon umožňuje odečítat kterémukoliv poplatníkovi jeho vlastní a nevlastní jen v případě, že se uzavře manželství.

Zdůrazňuje zástupce ředitele pražského finančního ředitelství Lubomír Janoušek. Zdálo by se tedy, že skutečně finanční úřady neberou v potaz společnou domácnost a její členy. Je tady ale určitá šance, jak si snížit daňový základ díky tomu, že žijete ve společné domácnosti.

Janoušek: Zákon pamatuje písmeno 13, rozdělení příjmů a výdajů, je to z titulu spolupráce za podmínky, že jedna z osob je samostatně výdělečně činná.

To znamená, že na vašeho druha můžete převést až třicet procent svých ročních příjmů, maximálně ale 180 tisíc a on je zdaní samostatně. Procento srážené daně je pak nižší.

Janoušek: Tato hranice je ještě podmíněna tím, že jde o jednu domácnost z hlediska občanského zákoníku.

Ovšem pozor, pokud váš partner pobírá rodičovský příspěvek, tak se limit pro přerozdělení příjmů snižuje. Z vedlejší činnosti, kterou taková spolupráce je, si může maximálně vydělat jeden a půl násobku svého osobního životního minima, to je maximálně 3 480 korun. Pokud by přerozdělením příjmů získal více, o příspěvek by přišel. A tím už jsme se vlastně dostali k sociálním dávkám. Přídavky na děti může brát pouze jeden z rodičů a je v podstatě jedno, který z nich to je. Na ně má tedy druh každopádně nárok, ovšem pokud příjem společně posuzovaných osob, tedy členů společné domácnosti nepřekročí určitý násobek životního minima. Stejná podmínka se týká například i příspěvku na bydlení.

autor: alh
Spustit audio