Sobotka chce, aby ve vládním týmu k církevním restitucím byli i lidovci. Ti to zatím odmítají

28. březen 2014

Na nejbližším jednání koaliční rady se budou znovu řešit církevní restituce, konkrétně vznik vládního vyjednávacího týmu. Shodlo se na tom dnes vedení ČSSD. O složení vyjednávací skupiny pak rozhodne na některém ze svých dalších zasedání vláda. Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by měli být ve vládním týmu i zástupci KDU-ČSL.

„Pokusím se kolegům z KDU-ČSL vysvětlit, že je užitečné, aby byli součástí vládního týmu. Jestliže je to vládní tým, pak pokládám za automatické, že by v něm měli být zástupci všech tří koaličních stran. A určitě o tom budeme s kolegy z KDU-ČSL jednat,“ uvedl po dnešním jednání grémia ČSSD Bohuslav Sobotka.

Lidovci prozatím svou účast v týmu odmítají. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se už nechal slyšet, že s vytvořením vládního výboru nesouhlasí a ani se ho nechce účastnit.

„Nebudeme nikoho lámat. Je to samozřejmě věcí debat, argumentace a jsem hluboce přesvědčena o tom, že pan Bělobrádek zváží názor,“ řekla místopředsedkyně ČSSD a hlavní vyjednavačka strany v otázce církevních restitucí Alena Gajdůšková.

„O přesun jednání na vládní úroveň požádaly církve. A předpokládám, že si o tom pan Bělobrádek s představiteli církví také pohovoří,“ dodala.

Církve o vytvoření vládního týmu požádaly poté, co skončilo neúspěchem jednání expertních skupin ČSSD a ANO se zástupci církví, kteří nepřistoupili na snížení náhrad za nevydaný majetek. Podle Sobotky by měl být tým sestaven na úrovni ministrů. Otázkou podle něj je, zda v něm bude jeden nebo dva zástupci koaličních stran.

Premiér zdůraznil, že mu jde hlavně o to, aby se zavedlo předkupní právo státu na vydávaný majetek a dohodla se účelovost vyplácených finančních náhrad.

„Chceme mít jako vláda jistotu, že peníze například neskončí v nějakém kvazi církevním podnikání, ale že budou skutečně použity na veřejně prospěšné účely. Tak, jak to církve 20 let deklarovaly, když usilovaly o to, aby se s nimi stát majetkově a finančně vyrovnal,“ řekl Sobotka.

Na základě zákona o majetkovém vyrovnání mají církve dostat zpět nemovitosti v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Kromě toho se církvím bude postupně snižovat příspěvek na podporu činnosti.

Církevní restituce
autoři: jac , bre
Spustit audio