Snažím se poslouchat tělo a odpočívat. Nejtěžší na mojí práci je psychika, vysvětluje hasičský šampion

28. červen 2019

Michal Brousil je třicátník, který běhá s dvacetikilovými barely s vodou, a když se o něm píše, že je nejtvrdší hasič, není to jen klišé. Vyhrál zlato v nejnáročnějším hasičském závodu Evropy. Co je nejtěžší natrénovat? A co nejtěžšího zažil při skutečném zásahu?

Evropský šampion v hasičských disciplínách v hodnosti strojníka posádky má na starosti ovládání výjezdového vozu, čerpadel a motorové pily, a řídí auto k zásahu. Kromě toho se účastní různých typů hasičských soutěží. V nejbližší době ho čeká Combat Challenge v Jihlavě: „Je to sprinterský závod, který se jede v kuse,“ vysvětluje Michal. Na rozdíl od soutěže TFA – tedy nejtvrdšího hasiče – který je rozdělen do čtyř fází.

Nejtvrdší hasič slouží v Písku. Michal Brousil se stal mistrem Evropy ve fyzicky nejtěžší soutěži

Michal Brousil, mistr Evropy v nejtěžší hasičské soutěži TFA, s mluvčí jihočeských hasičů Vendulou Matějů

Závod je extrémní a každý, kdo ho dokončí, si zaslouží respekt. Tak mluví o disciplínách TFA Michal Brousil, úřadující mistr republiky, který se v červnu stal také mistrem Evropy. Rodák z Lomu u Mirotic nyní žije v Písku, kde slouží jako profesionální hasič.

V obou je důležitá síla i vytrvalost. „Silovou vytrvalost je nejtěžší natrénovat,“ říká hasičský šampion. Závody se běhají se zhruba dvacetikilovou zátěží, nácvikové figuríny váží osmdesát kilogramů. Jemu samotnému při tréninku pomáhá jeho bratr. „Brácha je voják, prošel hodně věcmi, takže mi hodně pomáhá s tréninkem. Za to mu děkuju.“

Jeho život je rozdělen mezi práci, tréninky a závody. Po čtyřiadvacetihodinové směně má nárok na dva dny odpočinku. „Snažím se poslouchat tělo, a když je potřeba, odpočinek mu dám.“ S hasičskými kolegy nejčastěji vyrážejí k dopravním nehodám, v létě jsou časté požáry z veder nebo naopak povodně. „Zachraňovali jsme lidi z jezu, co uvízli v raftu, to byl asi nejtěžší zásah. Hrálo se o čas, měli namále, přijeli jsme na poslední chvíli,“ vzpomíná Michal Brousil.

Dostal se k hasičům jako strojník požární techniky. „Chtěl jsem být hasič a povedlo se mi to. Škola je výhodou, ale není to podmínka,“ říká Michal. Podmínkou je věk osmnáct let, trestní bezúhonnost, stoprocentní zdravotní stav a splnění fyzických testů. „Nejtěžší na mojí práci je psychika. Chce to rozvahu a klid, stejně se to nijak neuspěchá,“ uzavírá.

autoři: Lucie Výborná ,

Související