Slováci se baví: Češi jako Brouk Pytlík

"Bílé ponožky v sandálech jsou součást českého národního kroje 21. století." To říká slovenský karikaturista Martin Šútovec z deníku Sme. Před pár dny na sebe upozornil kresbou Brouka Pytlíka s pivním břichem, který má na tričku nápis Expert, v jedné ruce pivo a v druhé tašku se sloganem "Levné, no nekup to".

"To je tak typické, že jsem nad tím ani nemusel přemýšlet," řekl Martin Šútovec alias Shooty Českému rozhlasu.

Shooty namaloval Brouka Pytlíka pro MF Dnes. Deník po kauze Entropa Davida Černého oslovil různé evropské výtvarníky, aby vykreslili českou národní povahu.

Shooty si brousí tužku už léta na slovenských politicích a mnozí ho zcela upřímně nesnášejí. Stejně tak často se strefuje do roduvěrných Slováků. Možná proto jeho český Brouk Pytlík stal mimořádně oblíbenou kresbou i na Slovensku.

A proč Shooty vidí jako představitele české národní povahy právě Brouka Pytlíka? Všeználkovství je podle něj pro tuto postavu z dětských příběhů typické, stejně jako pro obyvatele Česka. A co dalšího mají Češi a Brouk Pytlík společné? Poslechněte si, jak autor svou karikaturu vysvětlil zpravodaji Českého rozhlasu:

autor: lsm
Spustit audio