Slavný týden Roberta F.

Byl to další slavný den plný potlesku a vzpomínek. V pondělí večer skupina lidí odhalila na budově ministerstva zemědělství v Bratislavě tabuli, která připomíná studentský pochod z 16. listopadu 1989. Tehdy asi 300 vysokoškoláků vyšlo do ulic a požadovalo dialog s mocí.

K účastníkům promluvila i Oľga Nachtmannová, která vyzvala řečníky na jiných tribunách těchto dnů, aby si nepřivlastňovali "revoluci". Světlovlasá žena s drdolem promluvila z duše mnoha lidem, kterým politici kradou jejich svátek. Vystoupení mělo jen malý háček, Nachtmannová sedí v parlamentu za vládní stranu Smer a se studentským pochodem v roce 1989 nemá nic společného.

„Zvali mě na pódium, ale odmítla jsme to. Je to vládní reklama a za naše peníze,“ řekla do kamery TV SME Henrieta Hlinková, která před dvaceti lety ulicemi města pochodovala. Nic nevystihuje schizofrenii oslav na Slovensku lépe.

Stranu Smer i vládu reprezentuje premiér Robert Fico, který proslul výrokem, že si listopadu '89 ani nevšiml. V den výročí studentského pochodu seděl v Kremlu s Vladimírem Putinem a dojednával "bezpečné" dodávky plynu. Druhý den 17. listopadu přednášel v Londýně a až na Slovensko doletěla jeho věta. "Jak někdo může ocenit listopad, když se nenaplnila slova o vysoké životní úrovni?"

Robertu Ficovi umožnila přednášet University College of London, kde po revoluci studoval. Žádný vděk k novému režimu však tenkrát cítit nemusel, protože už před listopadem '89 se připravoval na stáž ve Spojených státech. Pro normálního smrtelníka tehdy naprosto nemožná věc - šanci měl jen prověřený kádr.

V té době už bylo Fico členem komunistické strany, kam vstoupil jako student práv. Deník Pravda připomněl, že na svatební cestu s manželkou Světlanou odjel Robert před listopadem '89 na Maltu. To mu ovšem nevadí, aby nostalgicky nevzpomínal na život v socialismu. "Já vím, jak stát podporoval studenty, jak mladí lidé dostávali byty a jaké měli sociální jistoty."

Za Ficovými krkolomnými přemety však není nutné hledat vadné charakterové vlastnosti. Slovenský premiér je marketingový kouzelník a nechce nic jiného než znovu vyhrát volby. Jeho voliče ideový rozměr sametové revoluce nijak nedojímá, rádi však slyší, že se mají špatně a že se kdysi měli lépe.

Fico jim dokázal vštípit myšlenku, že za zlo mohou ti druzí. Trik fascinuje především proto, že Fico je už skoro čtvrtý rok premiérem a nese odpovědnost za hospodářský vývoj. Přitom třeba nezaměstnanost vzrostla za jeho vlády dvojnásobně - na 12,5 procenta.

Podstatou kouzel Roberta F. je prosté poznání, že politik potřebuje k vítězství nepřítele. Ať už vnějšího, jako je americký kapitalismus, který přinesl nevinným Slovákům krizi, nebo vnitřního, což je opozice, novináři a dnes třeba vůdci listopadové revoluce. Boj s nepřítelem je jistá cesta na titulní stránky.

Fico to nemyslí zle. Chce jenom zůstat u moci. Rád cituji větu, kterou mi řekl pár týdnů před vítěznými volbami v roce 2006. "Jsem velmi pragmatický člověk a necítím se vázaný žádnou ideologií, která by mne zavazovala v mých rozhodnutích."

Ľubomír Smatana, Český rozhlas, Bratislava

autor: lsm
Spustit audio