Servis pro naše biatlonisty na MS

Na Radiožurnálu se teď podíváme na výkony sportovců, i když jinak než prostřednictvím sportovních výsledků a tabulek. Za dobrými, ale i špatnými výkony sportovců stojí celá řada dalších lidí, kteří se podílejí na jejich přípravě. Jsou to trenéři, maséři, ale v zimních sportech třeba i servismani. Za těmi biatlonovými se na Světovém šampionátu ve švédském Östersundu zblízka podíval Vojtěch Bidrman.

Vojtěch BIDRMAN:
Patří jim jedna nevelká buňka s pečlivě přilepenou českou vlaječkou hned za hlavní tribunou. Odehrávají se v ní věci, které přímo ovlivňují výkony jednotlivých biatlonistů. Tým českých servismanů tu na přípravě lyží pracuje denně od časných ranních hodin.

Marián MÁLEK, hlavní český servisman:
Sjíždějí se lyže, vybírají se ty nejvhodnější, my si připravujeme parafíny, všechno měříme, připravujeme se na mazání, potom vybereme prášky, na závěr urychlovače, to je asi půlhodinka před startem a hurá na to.

Vojtěch BIDRMAN:
Říká hlavní český servisman Marián Málek a názorně demonstruje, jak v praxi probíhá voskování lyží. V buňce je asi stovka párů, každý z nich očíslovaný od jedničky do čtyřky podle druhu mázy. Zkušební jezdci na nich projedou trať závodu, aniž by sami věděli, které lyže jsou namazané tím a které jiným voskem.

osoba:
Trojky se čtyřkama jako podobně a ty trojky jsou skluznější pak vzadu po trati. Pak tam byly jedničky, dvojky, ale ty jedničky byly kapánek lepší, ty dvojky tahaly.

osoba:
A už to asi víte, trojky.

Vojtěch BIDRMAN:
Servismani vyslechnou postřehy testovačů a znovu se pouštějí do práce. Převoskují lyže, které nejely z kopce, stejně jako ty, které byly až příliš skluzné na rovině. Celou dobu mají na obličeji neprodyšnou masku. Při žehlení a voskování totiž dochází k výparu zdraví škodlivých zplodin. Asistent reprezentačního trenéra Vávry Milan Janoušek masku zapíná a důkladně mi ji popisuje.

Milan JANOUŠEK, asistent reprezentačního trenéra Vávry:
Vzadu jsou dva filtry a filtruje to vlastně ten prach, kterej v buňce ty nekalosti, který bysme normálně dejchali, tak prakticky tam měl by jít regulérně čistej vzduch pod masku, abysme nebyli z toho nemocní. Já myslím, že to trošku stejně prochází, ale.

Vojtěch BIDRMAN:
Rozhlížím se kolem sebe, asi deset metrů čtverečních velká kukaň připomíná mraveniště. Každou chvíli někdo přijde, jiný odchází. Hlavní pracovní oblastí je velký dřevěný stůl s upínači na lyže, hned vedle je obrovský pytel plný zbytků a nečistot. Na tak malém prostoru se musí člověk za chvilku cítit hodně svázaně.

osoba:
Čekali jsme, že budou dvě buňky, protože podle pravidel musí bejt buňka pro sportovce a buňka pro servis, aby ty sportovci vůbec nepřicházeli do styku s tímhle tím nekalým prostředím a organizátorům se nepodařilo zajistit, mají tady malou buňku na převlíkání a kdyby sem narvali těch devadesát závodníků najednou, tak to praskne ve švech, ale ty sportovci sem choděj, tam se musej převlíknout, tady sem si dojdou a jdou pryč jako. Ale podle pravidel by měly bejt dvě buňky, dvě místnosti jedna pro servis a jedna pro sport.

Vojtěch BIDRMAN:
Vraťme se ale spolu s Milanem Janouškem zpátky k přípravě lyží, které už jsou teď skoro hotové. Zbývá už je pouze nakartáčovat a je to. Biatlonisté mají všechno připravené a mohou vyrazit do závodu. Práce servismanů tím prakticky končí. Co teď bude pro šéfa českého přípravného týmu Mariána Málka tou nejlepší odměnou?

Marián MÁLEK, hlavní český servisman:
Největší odměnou asi je, když závodník všem ujede z kopce a ještě vyhraje.

Vojtěch BIDRMAN:
O čištění a chod svých zbraní se biatlonisté starají sami, stejně jako o formu a psychickou pohodu. Na to asi žádné stroje nikdy stačit nebudou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio