Sčítání hlasů v USA provázejí protesty. Ve Filadelfii demonstrovali voliči republikánů i demokratů

V rozhodujících státech USA se okolo sčítání prezidentských hlasů strhla právní bitva. Volební tým republikánského kandidáta Donalda Trumpa podal celou řadu stížností a žalob, část z nich už soudy zamítly, další ještě projednávají. Obhájce postu v Bílém domě například požaduje, aby soudy rozhodly o pozastavení sčítání hlasů, protože se při něm podle něj podvádí. Jeho příznivci vyrazili tento požadavek podpořit před sčítací centrum ve Filadelfii. 

Před sčítacím centrem v centru Filadelfie se obě strany překřikují. Jedna strana požaduje spočítání všech hlasů, druhá strana mluví o ukradených volbách a údajných podvodech při sčítání.

Čtěte také

Neřekla bych, že se někdo snaží spočítat platné hlasy. Myslím, že se tady někdo pokouší naopak započítat neplatné hlasy,“ soudí jedna z demonstrantek, Sarah, která pracuje v konzervativní organizaci FreedomWorks. 

Přiznává, že neví, jestli jsou volby podvodné, má ale pocit, že nad tím není kontrola.Nevím, jestli některé hlasy tady jsou, nebo nejsou platné. Proto jsme tady,“ vysvětluje a spolu s ostatními vykřikuje, že chce svobodné volby.

Volební komise jsou nadstranické

To je podle Elizabeth, která je demokratická zastupitelka na filadelfské radnici, samozřejmé.Máme komisi městských úředníků, kteří jsou zvolení. Je to nadstranická skupina a máme v ni plnou důvěru,“ říká.

Tady není o čem přemýšlet. Tady běží nějaký proces, počítají se tu hlasovací lístky. Každý lístek někdo kontroluje, jestli je platný, je to součástí celého počítání. Takže trumpovská snaha na tenhle proces poukazovat jako na problém je podle mě jen výmysl,“ domnívá se také DJ Niklas.

Napětí mezi oběma tábory

Donald Trump a Joe Biden v předvolebním klání amerických voleb

Mezi příznivci Joea Bidena panuje veselá atmosféra a hraje hudba. Stačí ale, když člověk přejde o kousek blíž k zátarasům, za nimiž jsou příznivci Donalda Trumpa, a najednou je cítit napětí z obou stran. 

Demokraté nikdy nepřijali volební výsledek z minulých prezidentských voleb. A celé čtyři roky pracují na tom, aby ho dostali z Bílého domu,“ domnívá se Afroameričan Samuel. 

I přes velké neshody mezi oběma stranami se nakonec demonstrace obešla bez násilí. Dohlížely na ni ale desítky policistů.

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio

Související