Schwarzenberga zřejmě vystřídá Kalousek. Kdo stane v čele TOP 09, rozhodne sněm

28. listopad 2015

Stranu TOP 09 čeká tento víkend největší změna od jejího vzniku v roce 2009. Na volebním sněmu, který začal v sobotu ráno, už nebude stávající předseda strany Karel Schwarzenberg na tento post kandidovat. Po nedělní volbě ho s největší pravděpodobností nahradí Miroslav Kalousek, který byl hlavním iniciátorem vzniku této pravicové strany.

Odchodem Karla Schwarzenberga z čela strany se podle jeho pravděpodobného nástupce Miroslava Kalouska na politice TOP 09 nic nezmění:

„TOP 09 byla založena s posláním chránit konzervativní ideje proti idejím socialistickým a levicově liberálním. To bylo před šesti lety. Toto poslání budeme mít vždycky. Pro příští týdny, měsíce a možná i roky ale máme mnohem větší úkol – bránit plnohodnotnou demokracii a svobodu. Naším partnerem je pak logicky každý, kdo má stejný zájem.“

Na pražském sněmu budou delegáti volit nejen nové vedení. Mluvit budou i o tom, jak bude strana fungovat v čele s novým předsedou.

Pravděpodobný lídr Miroslav Kalousek má přece jen jiný politický styl než Karel Schwarzenberg. Velké změny podle exministra zdravotnictví a poslance TOP 09 Leoše Hegera nebudou.

„Doba je velmi rychlá. Vyvíjí se jak na politické scéně, tak na postoji lidí. Základní směřování, pokud jde o program, cíle, kterých chce strana dosáhnout, to zůstanou zcela určitě stejné,“ míní.

TOP 09 se Schwarzenbergem dál počítá

Schwarzenberg, který 10. prosince oslaví 78. narozeniny, ze strany neodchází. TOP 09 s ním dál počítá.

„Karel Schwarzenberg bude velmi aktivní i před následujícími volbami, například do krajů a do Senátu. Bude dál součástí TOP 09,“ říká stávající místopředsedkyně strany, poslankyně Helena Langšádlová.

Vliv Schwarzenberga ve straně má zajistit změna stanov. Měl by se stát čestným předsedou s právem účastnit se zasedání všech stranických orgánů, formulovat zahraniční politiku strany a zastupovat ji v zahraničí.

V souvislosti s výměnou mají změny stanov umožnit i přesunutí některých pravomocí, které dosud mohl vykonávat první místopředseda Kalousek, na předsedu – tedy s největší pravděpodobností znovu Miroslava Kalouska.

TOP 09
autoři: vma , msk
Spustit audio