Schwarzenberg mluvil v Paříži o Romech i o kanadských vízech

6. září 2010
Zprávy

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg navštívil Francii. V rozhovoru s poradcem prezidenta pro zahraniční politiku Jeanem-Davidem Levittem sám otevřel otázku situace francouzských Romů.

O repatriaci Romů z Francie na Balkán Schwarzenberg nedávno řekl, že na něj dělá dojem rasismu. S francouzskou stranou si teď prý všechno vyjasnili.

Schwarzenberg také zopakoval, že na dnešní seminář o azylové politice a imigraci měli být pozváni i zástupci Rumunska a Bulharska. Ministr zahraničí Bernard Kouchner odpověděl, že jde o akci, kterou organizoval jeho kolega, ministr pro přistěhovalectví Besson.

Kanadská víza

Ministr Schwarzenberg potvrdil, že Francie podpoří snahu České republiky o zrušení víz do Kanady. Připustil nicméně, že to nebude hned, protože Kanada mění své azylové zákony, které by měly začít platit od roku 2013.

Právě přísnější azylová legislativa by mohla přispět k opětnému zrušení kanadských víz pro občany Česka. Kanada loni zavedla vůči Česku vízovou povinnost kvůli zvýšenému přílivu českých Romů, kteří v ní žádali o azyl.

Francie má také velký zájem podílet se na dostavbě temelínské jaderné elektrárny. Podle českého ministra zahraničí by to bylo zajímavé, protože Francie má nejmodernější techniku.

Do případu se vloží soudy

Politolog Lukáš Macek připomněl, že žádné konkrétní závěry se od schůzky nečekaly. Ve francouzských médiích je prý jednání téměř nepostřehnutelné. Navíc
razantní postup proti balkánským Romům prezidentu Sarkozymu ke zvýšení popularity nepřispěl.

„Mnozí kritici Sarkozyho podezřívají, že celá záležitost kolem Romů byla snahou odklonit pozornost médií a občanů od problémů, které dnes Francie má. Tento záměr ale zřejmě příliš nevyšel,“ řekl Macek.

Francie deportovala občany Evropské unie, kteří mají právo na svobodný pohyb. Evropské komise už francouzský postoj opatrně kritizovala a podle Macka není vyloučeno, že to zajde ještě dál.

„Pokud právníci Evropské komise dojdou k závěru, že Paříž porušila práva evropských občanů, tak vše může skončit u soudu. Do věci se už vložily francouzské soudy a některé věci z této kauzy označily za nelegální,“ dodal politolog Macek.

autoři: ima , jap
Spustit audio