Rýma, svědění očí, ale někdy i astma, popisuje odborník. Jak léčit alergii na travní pyl?

19. květen 2023

V Česku začínají kvést traviny a obiloviny. Ve vzduchu lítají pylové alergeny a podle české pylové služby je teď jejich koncentrace poměrně vysoká. Objednat se k alergologovi ale může trvat i několik měsíců. „Jsou velké regionální rozdíly. Čekací doby mohou být dva tři měsíce, což ve většině případů není závažný problém. Pokud se jedná o závažnější záležitost, je možné po dohodě s lékařem proces urychlit,“ nabádá alergolog Petr Panzner.

„Banální záležitosti mnohdy stačí vyřešit, že si pacient koupí léky v lékárně, případně mu je předepíše praktický lékař. I u takových případů je vhodné, když pacient navštíví alergologa, aby se ujasnilo přesněji, o co se jedná a jaké by mohly být možnosti léčby.

Pokud jsou potíže závažnější, je nezbytná pomoc a péče alergologa, včetně třeba léčby protiastmatické nebo alergenovou imunoterapií,“ vysvětluje předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie Petr Panzner.

Čtěte také

Bez léků

Bojovat s alergií bez léků je podle lékaře Petra Panznera obtížnější. „Doporučujeme řadu režimových opatření – vyhnout se alergenům, které jim vadí, což je v některých případech možné, v některých hůře. Postupy jsou, byť se to zdá být někdy banální, může to stav výrazně zlepšit.

Alternativní metody jako homeopatie nepřináší hmatatelný efekt. Ale pokud to pacientovi pomůže, není důvod mu to vymlouvat. Ale jako komunita specialistů máme názor, že to příliš nepomáhá,“ konstatuje předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie Petr Panzner.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související