Ruštinu nikdo neutlačuje, před čím nás chce Putin chránit? Reportér zachycuje odhodlání v Mariupolu

Ukrajinský přístav Mariupol v Azovském moři se mění v pevnost obleženou ruskými vojsky a jen těžko si umíme představit, co teď tamní obyvatelé zažívají. Náhled do jejich uvažování zprostředkovává zpravodaj Martin Dorazín.

Mladé ženy Anna a Olga mi vysvětlují, že mají malé děti a bojí se proto teď hlavně o ně. Obě vyvracejí Putinovu tezi, že Ukrajinci utlačují rusky mluvící obyvatelstvo, a proto je nutné chránit všemi prostředky.

Čtěte také

„Máme tady ruské školy i knížky v ruštině, já mluvím rusky i ukrajinsky na úplně stejné úrovni rodného jazyka. Nevíme, před čím nás chce Putin chránit, já to nepotřebuji,“ říká Anna.

„Ovládáme ruštinu daleko lépe než mnozí obyvatelé Ruska. Ruštinu tady nikdo neutlačuje. Jen se zeptejte se, kolik je v Rusku ukrajinských škol a jak tam respektují ukrajinštinu. Možná, že to my bychom spíš měli začít válku na obranu Ukrajinců v Rusku. My si ale něco takového nedovolíme,“ dodává Olga.

Okupanty květinami nevítáme

Obě ženy si myslí, že západní společenství by mělo okamžitě vyhlásit bezletovou zónu nad Ukrajinou.

„První útoky na Ukrajinu přicházejí ze vzduchu. Na zemi klademe houževnatý odpor, ale potřebuje uzavřít vzdušný prostor pro ruské stíhačky. A také žádáme, aby svět odpojil Rusko od platebního systému SWIFT. To by možná přimělo k zamyšlení ty ruské občany, kteří si myslí, že Rusko žádnou válku proti nám nevede a že okupanty vítáme s květinami. Měli by o svá práva taky začít bojovat. Vždyť za naši svobodu jsme na Majdanu zaplatili krví a platíme dodnes. Svobodu jim nedá nikdo jiný, než oni sami,“ myslí si Anna.

Vojenská technika při průjezdu Mariupolem

Když bude potřeba, půjdu kopat zákopy

Odhodlání zůstat v Mariupolu sdílejí se zdravotní sestrou Irinou, která přišla do transfuzního centra darovat krev. Když slyšela, že jsem z Česka, hned mě oslovila a poděkovala za pomoc a podporu, kterou Češi Ukrajině poskytují.

„Vyřiďte prosím mé srdečné pozdravy bratrovi, který pracuje jako lékař v nemocnici v Hranicích na Moravě,“ vzkazuje Irina přes hranice. Ač by sama chtěla odjet, jako zdravotní sestra musí na místě pomáhat. Když bude potřeba, půjde kopat zákopy. Všichni by podle ní měli bránit Ukrajinu prostředky, kterými vládnou.

autoři: Martin Dorazín , jkh
Spustit audio

Související