O útěku do sklepa i pomoci dobrovolníků. Příběhy lidí, kterých se dotkla válka

Válka se dotýká nejen lidí přímo na Ukrajině, ale i jejich blízkých a krajanů, kteří žijí v Česku. Poslechněte si jejich příběhy.

Psycholog Rostislav Prokopjuk pracuje pro Vojenskou nemocnici v Kyjevě už osmý rok. Pořádá benefiční akce a na Ukrajinu dopravuje zásilky s pomocí: léky, oblečení a vše, co je zapotřebí. Do Prahy přišel před víc než třiceti lety, ale na Ukrajině má rodinu a přátele.

Čtěte také

„Zasílání těchto balíčků je v dnešní situaci složitější. Stojí to na dobrovolnících, naši kluci sbírají auta a pomoc, kterou pak vezou na Ukrajinu a pomoc nabízejí jak Ukrajinci žijící v Čechách, tak Češi. Založil jsem také účet pro kyjevskou vojenskou nemocnici a za dva dny máme 32 tisíc korun. Pomáhají všichni: naši lidé, naši doktoři, pomáhá každý. Za to jim patří obrovský dík,“ vzkazuje Prokopjuk.

Natalja a její přítelkyně Taťjana

Natalja Burlačko žije třináct let v Ostravě, ale její domov je původně v Doněcké oblasti. „Je mi líto, že ztratíme hodně lidí a krásných míst,“ říká o současném ozbrojeném konfliktu ve své domovině.

Natalja telefonuje s kamarádkou na Ukrajině

Zůstává v neustálém kontaktu s přáteli a rodinou na Ukrajině. Její přítelkyně Taťjana se právě schovává ve sklepě domu a vzkazuje do Čech, že hlavní, co země potřebuje, je pomoc cizích armád, protože Ukrajina prý zůstala sama. „Nedokážu si představit, že někdo přijde do domu mého otce a řekne, že stát Ukrajina umře,“ v slzách říká Natalja Burlačko.

Jaroslavu vzbudily výbuchy

Studentka Jaroslava žije v Praze od roku 2016, na Ukrajinu se ale pravidelně vrací za svou rodinou. Tu navštívila i 24. února, aby ji probudily nad ránem silné výbuchy.

Obyvatelé Kyjeva se skrývají ve sklepě

„Hned jsme začali balit, vzali jsme naše psy a kočky a běželi jsme do auta. Příbuzní mají v menším městečku pod Kyjevem barák a sklep, který používáme jako úkryt. Opustit zemi je teď ale téměř nemožné, zvláště směrem k Polsku, přiznává Jaroslava.

Studentka pochybuje, že sankce agresi Vladimira Putina zastaví. Pokud na Ukrajinu nedorazí pomoc, tak za deset let Polsko, Rumunsko nebo Estonsko budou prožívat stejnou katastrofu jako teď my,“ varuje Jaroslava.

Uprchlíci na druhou

Utekli před režimem Alexandra Lukašenka, teď utíkají před válkou. Z napadené Ukrajiny se snaží dostat taky Bělorusové, kteří v zemi v posledních měsících a letech našli politický azyl.

Čtěte také

Aktivista a student Alex utekl z Běloruska před rokem, teď má obavy, že pokud Putin ovládne Ukrajinu, nebude tam pro něj bezpečno.

Z Kyjeva se už podařilo dostat Bělorusce Margaritě a jejímu příteli novináři, který byl kvůli své práci v Bělorusku vězněný. Oba na Ukrajinu přijeli asi před měsícem a dočasně zůstávali v Kyjevě. Z hlavního města odjeli ve čtvrtek večer a taxíkem se jim podařilo dostat do Litvy.

Cizinci v zemi, kde se bojuje

Joseph pochází ze Rwandy, a studuje nebo spíš studoval medicínu v Kyjevě. V pátek dojel autem dvacet kilometrů před hranici, odstavil ho, vzal si klíčky a techničák a šel na hraniční přechod. Australan Terry věří, že se na Ukrajinu brzy zase vrátí. 

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.