Rusko páchá válečné zločiny, shodli se lídři EU. Spolu s USA slíbili další sankce i pomoc Ukrajině

O dalším postupu k válce na Ukrajině jednali v Bruselu premiéři Evropské unie, jako host se přidal americký prezident Joe Biden. „Spojené státy doplní už uvalené unijní sankce proti Rusku tak, aby byly účinnější a Moskva je nemohla obcházet. Evropě Američané pomohou k zajištění dodávek zkapalněného plynu, který by mohl z části nahradit plyn z Ruska, na jehož závislosti se země EU chtějí zbavit,“ informuje zpravodaj Viktor Daněk.

Čtěte také

Při příchodu na unijní Summit Biden apeloval na udržení jednoty směrem k Rusku: „Jednota celé Evropy je něco, na čem opravdu záleží, jde o tu nejdůležitější věc, na které můžeme pracovat, abychom zastavili toho člověka, o němž si myslíme, že už spáchal válečné zločiny.“

Na tom, že Rusko páchá válečné zločiny, se shodli všichni šéfové vlád unijních zemí. Rusko podle nich musí být hnáno k odpovědnosti. Podpořili práci expertů, kteří na Ukrajině už teď sbírají proti Rusku důkazy, dodává Viktor Daněk.

Otevřeme Ukrajině dveře, apeluje Fiala

K summitu se připojil prostřednictvím videokonference ukrajinský prezident Zelenskyj, který poděkoval za veškerou podporu a dosud uvalené sankce a zopakoval zájem o vstup do EU.

Premiér Petr Fiala předeslal ještě před začátkem summitu, že Česko bude prosazovat udělení kandidátského statusu Ukrajině. „Měli bychom jim dát ještě jednu podporu a to je naděje – my vás chceme, dveře do EU jsou otevřeny a to ukazujeme tím, že jste kandidátskou zemí. Teď už je na vás, abyste naplnili, až to bude možné, všechny podmínky, které jsou důležité pro členství.“ 

NATO posílí svoji východní hranici

V Bruselu nejednali jen premiéři unijních zemí, mimořádně zasedl také summit NATO.
Kvůli obavám z možného chemického útoku ze strany Ruska poskytne Aliance Ukrajině materiál a experty na ochranu před chemickými, biologickými a jadernými hrozbami. Kyjev dostane protitankové a protiletecké systémy a drony.

Americký prezident Joe Biden, francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson na summitu NATO v Bruselu

Hlavy státu NATO se dohodly, že kvůli nové bezpečnostní realitě dlouhodobě posílí obranu Aliance. Bojová uskupení nově budou působit ve všech zemích východního křídla NATO od Baltu až k Černému moři. Ve zvýšené pohotovosti bude působit více pozemních sil.

Aliance také nasadí více stíhacích letounů, bojových lodí a ponorek. Detaily této nové strategie lídři zemí NATO dořeší na červnovém summitu v Madridu,“ dodává Viktor Daněk.

autoři: Jan Pokorný , vma
Spustit audio

Související