30 dnů války na Ukrajině. Boj dům od domu v Mariupolu a Biden v Polsku

25. březen 2022

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie v pátek nad ránem pohrozili Rusku dalšími robustními sankcemi za agresi na Ukrajině, neshodli se však na diskutovaném embargu na dovoz ruských energií ani jiných konkrétních krocích. Podle informací ukrajinského generální štábu se za poslední dny podařilo odrazit 9 ruských ofenziv. Objevují se ale také zprávy o ukrajinských protiútocích.

Situace na bojišti je podobná jako v uplynulých dnech, fronta se na většině míst stabilizovala. Bojové operace ale pokračují a pokračuje i ostřelování ukrajinských měst. Klíčovým bojištěm zůstává Mariupol, kde jsou momentálně ukrajinské síly ve výrazně defenzivě. V centru města pokračují boje dům od domu.

Čtěte také

Mariupol má velkou symbolickou i strategickou hodnotu a v současnosti váže hodně ruských sil. Jeho dobytí by Rusku umožnilo uvolnit svoje vojenských kapacit a přesunout je na další bojiště, kde se pro něj situace nevyvíjí dobře.

Okupanti v defenzivě?

Už několik dní se bojuje na severozápadním okraji Kyjeva, kde se ukrajinská armáda zřejmě snaží uzavřít kapsu s ruskými jednotkami kolem Hostomelu. Není ale jasné, jestli se jim to už podařilo.

V noci na pátek se objevily také nepotvrzené zprávy o ukrajinském protiútoku směrem na východ od Kyjeva. Na sociálních sítích jsou videa ukrajinských jednotek v městečku Lukyanivka, které leží asi 50 kilometrů východně od Kyjeva na důležitém hlavním tahu na město Sumy.

Objevují se také informace a videa, která zřejmě zachycují boje na západním předměstí Chersonu v ústí Dněpru, kde je i velké letiště. Mohlo by to svědčit o postupu ukrajinských sil, které na této frontě v minulých dnech a týdnech zaznamenaly významné úspěchy, zejména když uhájily město Mykolajiv, a tím zastavily další postup Rusů směrem na Oděsu.

Západ jednal v Bruselu

Premiéři zemí Evropské unie na summitu v Bruselu do noci jednali o situaci na Ukrajině. Jako host se k nim večer přidal také americký prezident Joe Biden a prostřednictvím videa se z Kyjeva připojil také prezident Volodymyr Zelenskyj. Maďarsku vyčetl váhání s dalšími sankcemi proti Rusku.

 Spojené státy se zavázaly spolupracovat s Evropou na dohledu nad uvalenými sankcemi, aby je Rusko neobcházelo. Unie je také připravená uvalit sankce nové.

Čtěte také

Spojené státy a Evropská unie podniknou také konkrétní společné kroky ke snížení evropské závislosti na ruských energiích a poskytnou další humanitární pomoc napadené Ukrajině. Více potravin chtějí dodávat i oblastem světa, které jsou kvůli ruské invazi ohroženy jejich nedostatkem.

Ve společném prohlášení vyčíslili prezident Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová novou americkou podporu na miliardu dolarů (22,5 miliardy korun), evropská dosáhne 550 milionů eur (13,5 miliardy korun). USA a EU budou podle nich koordinovat přijímání uprchlíků, z nichž část zamíří i za oceán.

Jednání sledoval bruselský zpravodaj Viktor Daněk.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio