Rusko a Ukrajina budou jednat o míru, dohodli se prezidenti obou zemí

27. srpen 2014

Moskva je ochotná pomoci Kyjevu s ukončením bojů na východě Ukrajiny. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin po jednání se svým ukrajinským kolegou Petrem Porošenkem.

Podle Vladimira Putina musí ale Kyjev nejdříve dosáhnout dohody s proruskými separatisty.

"Mluvili jsme o nutnosti zastavit co nejdříve krveprolití, o potřebě politického řešení problémů, kterým Ukrajina čelí na jihovýchodě svého území. Rusko udělá pro tento politický proces vše, pokud začne. Věříme, že začne hned, jak to bude možné."

Čtěte také

"Rusko nemůže jednat o podmínkách pro dosažení příměří ani o možné dohodě mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem. To není naše věc, to je vnitřní záležitost Ukrajiny. Můžeme pouze přispět k tvorbě atmosféry důvěry při vyjednávání. Právě odstartování jednání považuji za velmi potřebné. O tom jsme spolu mluvili," zdůraznil Putin.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že všichni účastníci minské schůzky "bez výjimky" podpořili jeho mírový plán. Ukrajinský prezident před časem představil mírový plán, který předpokládá odzbrojení povstalců a jejich svobodný odchod z Ukrajiny.

"Mírový plán podpořili všichni představitelé států - bez výjimky. Pevně trváme na tom, že je potřeba dosáhnout dohody, která by zabezpečila mír a také osvobození Ukrajinců, které ozbrojenci nelegálně zadržují."

Čtěte také

"Vznikne kvůli tomu třístranná kontaktní skupina. Rukojmí budou brzy osvobozeni," zdůraznil Porošenko.

Prezidenti obou zemí se poprvé sešli mezi čtyřma očima. V běloruském Minsku spolu jednali do pozdních večerních hodin.

Kromě ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny se v Minsku jednalo i o dopadech asociační dohody Ukrajiny a EU a o dodávkách ruského zemního plynu. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová označila vícestranné rozhovory za srdečné a pozitivní.

Světová média: žádný velký průlom

Podle komentátorů světových médií se však nedá mluvit o žádném velkém průlomu - třeba britská BBC to píše hned v úvodním odstavci svého článku. Jakkoliv je posun to, že se Putin a Porošenko bavili o situaci na Ukrajině mezi čtyřma očima, k ukončení krize to zdaleka nestačí.

Myslí si to i Jaroslav Šimov z ruské redakce rádia Svobodná Evropa, rádia Svoboda:

„Podle mě se jedná spíše o takové předběžné vzájemné oťukávání, protože tato krize dospěla k velice vážnému stadiu a vyřešit během několikahodinového jednání to obrovské množství problémů, které se nashromáždilo, ani nejde, i kdyby se o to obě dvě strany co nejvíc snažily,“ soudí.

Jak ale podotýká například web Moscow Times, není zatím jasné, jak na výsledek schůzky a výroky obou prezidentů zareagují proruští separatisté, kteří bojují na východě Ukrajiny.


Zvětšit mapu
autoři: mkp , tpa , vid
Spustit audio