Rozpačité výsledky chebské vyhlášky o prostituci

9. listopad 2001
Pod kůži

Hlavní silnice do Německa už několik let lemují kromě nevzhledných trpaslíků, stánků s alkoholem a cigaretami také prostitutky. Typickým příkladem je severočeské Dubí nebo západočeský Cheb. Místní samospráva a policie se sice snaží problém vyřešit, ale výsledky jsou spíše rozpačité. Chebští zastupitelé přijali před dvěma lety vyhlášku, kterou se snaží prostituci ve městě regulovat.

V třicetitisícovém Chebu je devadesát nočních klubů, jinými slovy devadesát nevěstinců. V okolí města je jich dalších čtyřicet. Oficiální čísla o počtu prostitutek nejsou k mání. Většina lehkých žen pracuje v klubech, statistikám uniká a koneckonců je ve městě ani nespatříte.

Co ale návštěvník nočního Chebu spatří okamžitě, to jsou desítky děvčat přímo na ulici. Záleží ovšem na tom, jaký je právě den. "Nejsilnější dny jsou pátky, soboty a neděle. To přijíždí nejvíc turistů a to znamená, že i do Chebu se stahuje více přespolních děvčat, které se tady živí prostitucí," říká velitel Městské policie Cheb Ladislav Svobodník.

Děvčata postávají téměř na každém rohu frekventovaných ulic, každá má své místo a jejich cena je oproti cenám v nočních klubech podstatně nižší. To je také podle Ladislava Slobodníka důvodem, proč mají stále dostatek zákazníků. "Většinou co prostitutky udávají, tak 50 marek a víme to i od tichých zákazníků. Jsou tady i skupiny děvčat, které chodí bez ochrany a za dvacet, a máme tady i prostitutku, která chodí za pět marek."

Policie se snaží už několik let děvčatům na ulici život znepříjemnit. Pomáhá jim v tom vyhláška, kterou přijali zastupitelé Chebu. Podle ní mohou policisté prostitutky alespoň pokutovat. Není to ale jednoduché. Před policejním zátahem se musí sejít takzvaná přestupková komise, která je tříčlenná a zasedá v noci. Policisté v této době chytají prostitutky na ulicích a předvádějí je před komisi. "Některé dny jsou silnější a dostane se nám tam 30 až 35 děvčat a někdy to je pod deset děvčat," upřesňuje policejní velitel.

Snažíme se těmto děvčatům znepříjemnit život, říká starosta Chebu Václav Jakl. "Zjišťuje se totožnost, předstupují před komisi, ukládají se pokuty, které obvykle nejsou zaplaceny, což je další problém pro nás."

Když přestupková komise nezasedá, nezmůže strážník s prostitutkou vůbec nic. Maximálně ji může zkontrolovat a zjistit její totožnost. "Pokud zasedá přestupková komise, tak ta prostitutka se naloží do auta a k té komisi se předvede. Takže ona může protestovat, ale není jí to nic platné. Je předvedena k přestupkové komisi, tam stráví nějakou hodinu a to je pro ni komplikace," vysvětluje starosta.

Taková komplikace na dívky platí, ale hlavu si s tím nelámou. Jedna z nich říká: "Zdrží nás tam, no. Píšou nějaké papíry, jestli nejsme v pátrání a tak."

Prostitutky, pokuty neplatí a po návratu na ulici pokračují pod dozorem svého pasáka ve svém řemesle. Městští policisté mají v ruce ještě jeden trumf. Podle Václava Jakla jim vyhláška dovoluje postihovat i zákazníky. "Je to takový určitý preventivní prvek odstrašení, toto když se zákazník dozví. Není tajemstvím, že zákazníci jsou většinou z Německa, tak že mají už určité obavy z přistižení. Vím, že došlo i k udělení pokut, a také vím, že tito lidé rádi pokutu zaplatí, aby neměli nějaký problém doma."

Velitel městských strážníků dodává, že i toto opatření se v praxi zajišťuje velice obtížně. "Muži, kteří sem přijdou za sexem, si dávají velice dobrý pozor a jak vidí strážníka, snaží se zmizet. Nebo když jsou přistiženi a není to tak průkazné, snaží se vysvětlovat, že se ptali na cestu."

Zahanbený turista zmizí, ale za pár dní je zpátky. Počet prostitutek se v chebských ulicích za poslední dva roky určitě snížil, přesto výrazně ovlivňují tvář Chebu. V nočních hodinách můžete pozorovat obchod s děvčaty bez jakýchkoli problémů. Pasáci se neskrývají, sexuální turisté opouštějí hlučné bary v doprovodu děvčat a město křižují desítky taxíků.

Situaci popisuje jeden z taxikářů. "Vybírají si holky, na které mají chuť. Jestli mají chuť na Češky na Ukrajinky nebo na jiné exotické holky, tak vždycky řeknou, kam chtějí, a když vím, tak je odvezu, kam je odvezu."

Lidé v Chebu současnému stavu přivykli a nic je už nepřekvapuje. Z jejich strany je to víceméně rezignace. "To my tady máme každý den. Je to hnusný. Řekl bych, že poslední dobou to stojí úplně za prd. Je to mrtvý, kšefty nejsou, turisti sem nejezdí. Co k tomu dodat? I když holek je tady na ulici míň, protože ty, co měly rozum, tak se stáhly do klubů a zůstaly jenom ty nejnižší kategorie," říkají místní.

autoři: Dana Jelínková , dka , lsm
Spustit audio

Více z pořadu