Rozhlasoví reportéři a dnešní volba prezidenta

15. únor 2008
Zblízka

Dobré dopoledne. V deset hodin začne ve Španělském sále Pražského hradu druhá volba prezidenta republiky. Tentokrát budou poslanci a senátoři vybírat ze tří kandidátů. O funkci hlavy státu usilují europoslankyně Jana Bobošíková, nynější prezident Václav Klaus a ekonom Jan Švejnar. Na Pražském hradě jsou i reportérky Radiožurnálu Václava Vařeková a Martina Lustigová. Začneme u Martiny. Martino, změnil se oproti minulému týdnu Španělský sál?

Martina LUSTIGOVÁ:
Dobré dopoledne. Ano, drobnou tady, drobnou změnu tady, když se podívám do sálu, opravdu vidím. Oproti minulému týdnu tam přibyl jeden stoleček. Souvisí to samozřejmě s počtem kandidátů, tentokrát jdou do boje o Hrad tři osobnosti, minulý týden to byly osobnosti dvě. Jinak se uspořádání příliš nezměnilo, je podobné jako minulý týden. Za kandidáty budou sedět členové vlády a za nimi vedení Senátu a sněmovny. Jejich stolečky jsou v národních barvách. Senátoři a poslanci budou sedět opět odděleně, vpravo z pohledu předsednictva budou sedět senátoři, uprostřed a vlevo poslanci. Zákonodárci zasednou stejně jako minulý týden podle svých stran. Zatím se tady dolaďují poslední detaily, zkouší se mikrofony, zkouší se gongy, kterými se svolává do sálu a nastavují se i kamery. Ve Španělském sále je také celkem bohatá květinová výzdoba. Poslanci a senátoři zatím na Hrad pomalu přicházejí. Už jsem tady zahlédla třeba šéfy obou komor parlamentu.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Václavo, Martina mluvilo o tom, že se Hrad začíná pomalu zaplňovat. Jaká je atmosféra v kuloárech?

Václava VAŘEKOVÁ:
No, tak já se přiznám, že když jsem tady tak po ránu bloumala těmi kuloáry, tak ta atmosféra je opravdu nervózní, protože samozřejmě i ta politická jednání do poslední chvíle hodně tu atmosféru vyostřila. Řekněme, že ta schůze dnešní začne zhruba za třičtvrtě hodiny, tedy úderem desáté. Zatím ale není jasné, jakým způsobem budou zákonodárci hlasovat, jestli tajně nebo veřejně. Včera v podvečer se na tom totiž předsedové stran nedohodli. My tak můžeme teď očekávat, že při zahájení schůze předseda sněmovny Miloslav Vlček navrhne tajnou volbu hlavy státu. Jak jsme ale řekli, ten další scénář je opravdu teď velmi těžké předvídat. Ta volba by tedy měla začít projevy kandidátů. Dnes jsou tedy kandidáti tři. Budou je nejspíš také následovat projevy předsedů stran a parlamentních klubů. Jinak v kuloárech už se samozřejmě scházejí také novináři. Připomenu, že před týdnem jich tady bylo akreditovaných víc než tři sta. Jsou tady také zástupci zahraničních médií. Je velmi zajímavé s nimi mluvit. Já jsem s některými z nich hovořila a je na nich vidět, že ten způsob volby prezidenta u nás v České republice a také ty spory, které vlastně tu samotnou volbu provázejí, jsou pro ně velmi těžko pochopitelné.

Martina LUSTIGOVÁ:
My tady čekáme, až se sejdou kandidáti, to je asi opravdu chvíle, na kterou s napětím čekají všichni novináři. A z kuloárů se před chvílí, jak jste slyšeli, vrátila Václava, takže se jí zeptám, zahlédla jsi tady už někoho z kandidátů?

Václava VAŘEKOVÁ:
No, tak, jak jsme řekli, kandidáti dnes budou tři. Já jsem zatím viděla pouze jednoho. Byla to Jana Bobošíková. Když jsme s ní velmi krátce mluvili, tak už nám stihla říci, že dnes přichází sem na Hrad do Španělského sálu opravdu ve skvělé náladě.

Jan POKORNÝ, moderátor:
A povšimla jste si, Václavo, co má Jana Bobošíková na sobě?

Václava VAŘEKOVÁ:
Ano, má nějaký černý kostýmek tuším a měla na sobě bílý kabát.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Tak, protože ona je známá třeba tím, že když se proslýchalo, že by měla kandidovat do Evropského parlamentu, tak tenkrát ještě coby televizní moderátorka vystoupila v televizním studiu v barvách Evropské unie, tak jsem se jenom ptal, jestli náhodou není v národních barvách?

Václava VAŘEKOVÁ:
Bohužel ne.

Jan POKORNÝ, moderátor:
Dobře. Václava Vařeková, Martina Lustigová, však se ještě dneska uslyšíme. Na slyšenou.

Václava VAŘEKOVÁ:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: vav , mal
Spustit audio