Roucho Karla IV. nebo tkanice z punčoch Boleslava I. Pražský hrad ukrývá vzácné textilie

19. červenec 2023

Pražský hrad stovky let ukrýval sbírku vzácných textilií. Je tam pohřební roucho Karla IV. nebo slavnostní oděvy českých biskupů. Vědkyně po třiceti letech bádání nálezy zmapovaly a utřídily. Poslechněte si reportáž.

„Jedna z nejstarších látek je tkanice z punčoch Boleslava I.,“ ukazuje archeoložka Milena Bravermanová, která se výzkumu historických tkanin věnuje přes třicet let.

Čtěte také

„Nejčastější barvou je hnědá, což je převzatá barevnost prostředí,“ dodává Helena Březinová z pražského Archeologického ústavu Akademie věd. Ve speciálním depozitáři na Pražském hradě je uloženo 270 větších nebo menších pozůstatků vzácných látek od raného středověku po renesanci.

„Sbírka je nejmíň z půlky asijského původu. Nejvzácnější látky, které existovaly. Až na výjimky se jednalo o oděvy pro příležitost pohřbu.“

Roucho svaté Ludmily

Podle Heleny Březinové je na každém kousku textilie vidět mnoho historických detailů. „Tady je schéma sametu, což už je komplikovaná textilní technologie,“ popisuje archeoložka.

Velkou technickou vzácnost ukazuje Milena Bravermanová na pohřebním rouchu svaté Ludmily. „Tažný tkalcovský stav bylo možné v rámci tkaní měnit. Náš pruh je zřejmě jediný dochovaný kus látky, který toto fyzicky dokumentuje.“

Vzácné kusy látek hlídá správa Pražského hradu a metropolitní kapituly podobně jako poklad. Ve stálých podmínkách a bez přístupu světla.

autor: Martin Srb
Spustit audio

Související