Jak vypadala svatá Ludmila? Vědci vymodelovali obličej světice v digitální podobě

21. září 2021

Svatá Ludmila zemřela před 1100 lety, teď se jí ale můžeme podívat do tváře. Brazilsko-český tým vědců ve čtvrtek představil rekonstrukci jejího obličeje, kterou vytvořil na základě tvaru lebky. Experti nejdřív zkoumali místa, na která se upínají jednotlivé svaly, potom v digitální podobě přidali svalovou hmotu, podkožní tuk a kůži. Pomocí analýzy DNA zjistili i barvu očí a vlasů. Nejvýraznějším rysem v obličeji babičky svatého Václava byl předkus. 

Čtěte také

„Ještě výraznější předkus má její syn, český kníže Vratislav I. A ten samý předkus můžeme sledovat i u jejího vnuka, svatého Václava,“ popisuje geoinformatik Jiří Šindelář. Obličej svaté Ludmily vědci modelovali podle její lebky. „Největší problém byl, že se nedochovala kompletní obličejová část.“

Chybějící část lebky ale vědci nahradili Ludmilinými zuby. Podle nich dokázali vytvořit dolní i horní čelist s předkusem. „Díky tomu, že je tam velká část předních zubů dochovaná, a díky tomu, jak ty zuby mají obroušené plošky přirozenou funkčností, se podařilo naprosto věrně sestavit a zrekonstruovat podobu horní i dolní čelisti,“ dodává Šindelář.

Model z 200 snímků

1100 let starou lebku nejdřív vědci vyfotili ze všech stran. Nesměli se jí ale dotýkat ani z ní sundávat ozdobné předměty. „Je na ní korunka, jsou na ní různé textilie, museli jsme hledat úhly tak, abychom nahlédli za různé ozdoby,“ říká fotograf Martin Frouz.

Takhle nějak mohla vypadat první česká světice, svatá Ludmila. Přesně 1100 let po její smrti vědci zrekonstruovali její rysy

Z asi 200 snímků pak vědci sestavili digitální model lebky. V týmu měli i špičku ve svém oboru, Brazilce Cicera Moraese, který na podobné rekonstrukce obličejů vyvinul speciální počítačový software. V něm z kostry svaté Ludmily začal vytvářet její obličej. Používal při tom dvě metody. 

První bývá nazývaná metoda anatomická, která využívá toho, že na lebce člověka máme zachované informace o robustnosti obličejového svalstva. A pak je druhá metoda, která využívá toho, že se na obličeji lebky jednoznačně určí 24 takzvaných markerů. Tyto markery si naznačíte na lebce a na svaly ještě naplňujete podkožní tuk a kůži, až dokud nedosáhnete na značky na jednotlivých markerech,“ popisuje Šindelář.

Nakonec se na obrazovce objeví obličej, který podle Šindeláře až z 90 procent odpovídá reálné tváři svaté Ludmily. Vědcům se nepodařila zjistit třeba barva očí kněžny. V digitální podobě je má světle modré – podle jejich synů. 

Analýza DNA ukázala, že jeden ze synů svaté Ludmily byl bezpečně světlooký. Pravděpodobně měl modré oči.

Další plány

Vědci chtějí podobnou metodou vymodelovat i tváře dalších českých svatých. Obličej plánují zrekonstruovat třeba svatému Václavovi nebo Vojtěchovi. Stihnout to mají do příštího roku, kdy to bude přesně 1050 let od založení pražského arcibiskupství.

autoři: Marie Veselá , prh , als
Spustit audio

Související