Ropa v posledních týdnech zlevňuje. Do cen benzinu a nafty se to ale nepromítlo

26. září 2014

Cena ropy klesá, například severomořská Brent je dokonce nejlevnější za poslední dva roky. V cenách pohonných hmot v Česku se to ale zatím neprojevilo. Řidiči tak za litr nejprodávanějšího Naturalu 95 zaplatí v průměru 36,79 koruny, nafta je vyjde zhruba o 60 haléřů levněji.

Ceny ropy klesají už třetí týden po sobě. Americká i severomořská ropa se stále drží pod hranicí 100 dolarů za barel. Analytik společnosti ČSOB Petr Báča jako důvod uvádí nejistotu ohledně poptávky po této surovině.

„Domnívám se, že hlavním důvodem poklesu ceny ropy v posledních dnech až týdnech je to, že se trh více soustředí na nejistotu spojenou s letošním růstem poptávky a s růstem poptávky po ropě v příštím roce. Na rozdíl od loňského roku a minulých měsíců, kdy dominovaly spíše obavy o výši nabídky, je to jistá změna, kterou trh reflektuje,“ vysvětlil Báča.

Rostoucí nabídku teď ovlivňuje hlavně zvýšená produkce v Libyi, v jižním Iráku a také v Nigérii. Pokles poptávky pak zavinil útlum ekonomik v eurozóně a v Číně. Za nízkými cenami ropy je navíc i posilující dolar.

Na cenu pohonných hmot ale levnější ropa vliv nemá. Přestože cena ropy je skoro stejná jako před šesti lety, kdy se litr Naturalu 95 prodával v průměru za 30,50 Kč, dnes za něj lidé zaplatí zhruba o šest korun víc. Může za to mimo jiné i zvýšení spotřební daně v roce 2010. Podle analytika Borise Tomčiaka ze společnosti Colosseum ale za zdražením stojí i další důvody.

„Tím druhým, mnohem významnějším faktorem je výrazné oslabení české koruny, která za posledních šest let oslabila téměř o 30 procent. A toto oslabení způsobilo růst cen benzinu i nafty na českých čerpacích stanicích přibližně o pět korun,“ říká Tomčiak.

Nejdráž teď natankují řidiči na čerpacích stanicích v Praze - za litr benzinu zaplatí v průměru 37,28. I cena nafty je v hlavním městě dlouhodobě nejvyšší ze všech krajů, prodává se obvykle za 37,32 Kč za litr. Nejmenší obnos vydají z peněženky řidiči v Ústeckém kraji, kde litr Naturalu stojí 36,45 korun.

A levnějších pohonných hmot se čeští řidiči v dohledné době pravděpodobně ani nedočkají. Podle odhadů analytiků se jejich ceny v nejbližší době měnit nebudou. Česká národní banka se totiž snaží držet stabilní kurz, takže se nepředpokládá, že by koruna k dolaru posílila a ceny pohonných hmot by klesly.

autor: zus
Spustit audio