Romské rádio chce sloužit v Británii jako platforma místní komunity

25. září 2012
Zblízka

Romská komunita ve střední Anglii se poslední dobou snaží zapamatovat si jedno číslo: 102,5. Právě na téhle frekvenci začalo před měsícem vysílat hodně experimentální romské rádio. Zatím nemá ani název ani jasno o své náplni. Má ale velký potenciál, protože „platforma" pro výměnu informací v početné ostrovní komunitě českých a slovenských Romů vyloženě chyběla.

Tohle opravdu není obvyklé rádio. Janko, Tibor a Dominik nemají ani scénář, ani jasnou představu o tom, co vlastně budou necelou hodinu v sobotu odpoledne vysílat. Hudební playlist uložený v hlavách a laptopech se mění každou chvíli.

„Něco pro Romy abychom dělali, aby se zviditelnili do světa, aby se o tom vědělo,“ vysvětluje poslání jeden z moderátorů romského rádia a dodává, že je nervózní, protože mu jeho londýnští posluchači píšou, že neumějí naladit tuto stanici.

Jan Dunka, původem z Prešova, 31 let. V Británii je dobrá duše originálního rozhlasového projektu a otec tří dětí od roku 2004. Janko vystřídal všechny možné profese - dělal uklízeče, dělníka nebo asistenta a vzdělávacího poradce ve škole. Teď - podotýkám, že zdarma - fušuje do rozhlasové práce. Tvrdí, že chce být prvním dobrým romským moderátorem.

Trojice moderátorů má zatím v rozhlasové abecedě dost mezery. Kdy stáhnout reproduktory před živým vstupem, kdy vyjet znělku a na co na mixážním pultu radši vůbec nesahat, jim radí Vijay Umrao, manažer rádia minorit EAVA.

„Přísně zakázané jsou jakékoli projevy rasismu nebo politicky nekorektní výroky. V Leicesteru a okolí žije spousta etnických komunit. Domorodci jsou někdy vystrašení, když se do jejich blízkosti přistěhuje nějaká nová národnostní menšina. Proto je pochopení jiných kultur naprosto klíčové a není lepší prostředek, jak tyhle myšlenky šířit, než je rozhlas," říká zpravodajovi ČRo ve Spojeném království Jiřímu Hoškovi manažer Vijay Umrao.

Na tomhle rádiu, kde pouštějí i košilaté fórky, je zvláštní snad úplně všechno. Patronem vysílání je policejní stanice Spinney Hill v Leicesteru. Strážník Randžít Sonigra se na romské „chalany" přišel podívat a tváří se navýsost spokojeně.

„Slovenští Romové dosud neměli žádný prostředek hromadné komunikace. Snad všechny ostatní menšiny tady v Leicesteru měly vlastní rozhlasové vysílání. Tak bylo na čase podat Romům pomocnou ruku. Je to skvělá věc a mám na rozhlasové vysílání vážně dobré reakce," dodává Ranžít Sonigra.

„Romové mezi sebou mluví romsky. Používají slovenštinu nebo češtinu pouze jako oficiální jazyk,“ zdůrazňuje Denisa Pšeničková, olašská Romka a absolventka práv z univerzity v Leicesteru. Denisa věří, že by třeba někdy brzy mohla mít na 102,5 FM svoji právní poradnu.

Moderátoři pod dohledem Vijaye Umraa

„Tohle vlastně komunitu spojuje. Všichni lidé sem můžou volat a můžou se na něco zeptat a dejme tomu, že jim to můžeme říct zase příští týden,“ vyzdvihuje Denisa Pšeničková.

Moderátor mezitím uvádí další hudební kousek a označuje ho jako „těžkou věc“.

A tak Janko, Tibor a Dominik zatím pouštějí do éteru „těžké věci" jen hudebního rázu. Až se pořádně zakousnou do problémů romské komunity, možná jim hodina vysílání týdně přijde zatraceně málo.

autoři: Jiří Hošek , mad
Spustit audio