Romové v Bruselu protestovali proti diskriminaci. Zapojili se i ti z Česka

8. duben 2013

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International dnes pořádala v Bruselu happening, který zobrazoval, jak vypadá násilné vyhnání z domovů. Akcí, jež se konala přímo před sídlem Evropského parlamentu, chtěla poukázat na diskriminaci Romů v Evropě, především v Česku, Itálii nebo Maďarsku.

Vystěhovávání za pomoci násilí je podle ochránců lidských práv běžná realita romské menšiny.

„Chceme upozornit, aby se to našim lidem, našim Romům nestávalo, aby takhle nebyli vyhazováni z domova, aby měli kde bydlet se svými dětmi a mohli žít jako ostatní lidé,“ nezvládá své emoce Elena Gorolová, která pracuje v organizaci Vzájemné soužití.

S ní přijela z Ostravy i Iveta Horváthová. Patří mezi Romy, kteří museli opustit ostravskou lokalitu Přednádraží. Nové bydlení našla, ale řada jejích přátel prý takové štěstí nemá.

Iveta je stejně jako drtivá většina jejích příbuzných bez práce, prý ji v Česku nemá šanci sehnat.

„Řekla jsem jenom příjmení a kde bydlím a řekli mi, že ne. Ať se nezlobím, ale že tam Romy nechtějí,“ vypráví Horváthová.

Do Bruselu přijela i romská aktivistka, která si říká Amari Posa. O problémy Romů se prý zajímá kvůli původu svého otce.

Romové protestovali proti diskriminaci

„Já jsem začala učit cikánský tanec čardáš většinovou populaci a tím jsem se začala zajímat o problémy. Konkrétně můj aktivismus začal v reakci na to, když bouchal Šluknov, tak to byla moje první akce,“ říká.

Akce před sídlem Evropského parlamentu má poukázat na diskriminaci Romů a jejich těžké životní podmínky. Ve víru emocí není prostor na to ptát se, co by mohli pro zlepšení své situace udělat sami Romové.

Rada Evropy nedávno poukázala na to, že by si Romové v Česku měli víc vážit vzdělání a zajistit ho svým dětem. Zároveň ale potvrdila, že většinová populace Romy skutečně diskriminuje. Organizace Amnesty International teď chce, ale se situací Romů v Česku a dalších zemích zabývala Evropská unie.

autoři: oho , Iva Menšíková
Spustit audio