Roční prohlídka auta: měli byste se vejít do pěti tisíc

23. únor 2015
Žurnál servis

Pokud chcete, aby vám vaše auto dlouho sloužilo, je potřeba se o něj pečlivě starat. Základem péče o vůz je pravidelná roční prohlídka. Co všechno by si člověk měl nechat zkontrolovat, na to jsme se ptali redaktora časopisu Svět motorů Martina Freie.

„Servis by měl ze všeho nejdřív auto projet, například přes nějaké hrboly, a poslechnout všechny nežádoucí pazvuky, aby mohl zhodnotit mechanický stav motoru a podvozku. Vůle podvozku by se potom měly kontrolovat na zvedáku,“ popisuje expert, co by určitě mělo být součástí roční prohlídky vašeho auta.


Před servisní prohlídkou si nechte spočítat, kolik bude stát – servisy mají vyčísleno, jaký čas zaberou jednotlivé úkony, a mají pevnou hodinovou sazbu za práci. (O tuto sazbu byste se ostatně měli zajímat už ve chvíli, kdy sse rozhodujete, do kterého servisu budete se svým přibližovadlem jezdit.) K mírné úspoře vám může pomoci, pokud přijedete v době servisní kampaně vaší značky: základní prohlídku vám díky tomu servis provede za pár desetikorun či stovek; výměnu oleje a další práci ovšem samozřejmě zaplatíte zvlášť.

Samozřejmostí je, že technik auto prohlédne, zda kovové části někde nereziví, zejména v případě, kdy má karoserie záruku proti korozi.

„A jelikož dnešní auta jsou tak trochu jezdící počítače, tak je potřeba načíst všechny chyby, uložené v paměti počítačů,“ pokračuje.

Nezbytné je také každý rok vyměnit olej. „Výměně by ale měla předcházet zevrubná kontrola, která se bude týkat i množství oleje,“ zdůrazňuje Frei.

Hladina oleje by neměla klesat, ale ani stoupat – to se stává především u dieselových motorů. „Příliš časté regenerace filtru pevných částic vedou k tomu, že olej ředí motorovou naftou, což je špatně,“ vysvětluje.

Když auto do servisu přivezeme, obvykle se nemusíme bát, že by technik některý z těchto nezbytných kroků zanedbal. „Setkáváme se spíše s tím, že si servisy přidávají další a další položky, abychom u nich nechali co nejvíc peněz,“ upozorňuje Frei.

Jestliže se na roční prohlídku chystáte, připravte si odhadem jednoho „Masaryka“. „Pakliže vyjdu z toho, že v autě jsou tak čtyři litry oleje, a servis může vykonat tak čtyři hodiny práce, tak by se to celé mělo vejít do čtyř až pěti tisíc korun,“ odhaduje expert. Kdyby cena byla výrazně vyšší, je na místě probrat se servisem, co všechno bylo provedeno a zda jsem si tuto službu objednal.

Velkou roli může hrát i cena použitého oleje. „Pakliže by ta cena byla vyšší než 600 korun, tak už by stálo za to si o tom trochu popovídat, nebo nabídnout, že si přivezeme olej vlastní,“ uzavírá redaktor Světa motorů.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio