Robot, který zatočí i s koronavirem. Jeho speciální UV světlo vymýtí až 99,99 % všech virů a bakterií

6. říjen 2020

Jak bojovat s koronavirem uvnitř budov? Na mnichovském letišti nebo londýnském Heathrow používají autonomní roboty, kteří své okolí „ozařují“ UV světlem. První takový robot se teď představil i v Česku, a to na Mezinárodní škole Meridian v pražských Kobylisích. Umí prý vymýtit až 99,99 % všech virů a bakterií.

„Děti skončí školu kolem třetí hodiny, pak uklízečky uklidí hrubou špínu a dezinfekci poté provede robot,“ popisuje ředitel Mezinárodní školy Meridian Michal Hájek.

Než robot začne s dezinfekcí, vyzve nás, abychom opustili místnost a zavřeli za sebou dveře. Pak už se na něm rozsvítí osm zářivek a robot začne vydávat UV-C, tedy ultrafialové světlo o velmi krátké vlnové délce, pro člověka neviditelné. 

Po místnosti se robot pohybuje zcela autonomně, popisuje Nodir Rahmonov ze společnosti Reamedix, která v Česku a na Slovensku zastupuje dánského výrobce těchto robotů. „Nejprve musí místnost zmapovat a nastavit nějaké body, u 25metrové místnosti to zabere míň než minutu,“ tvrdí.

Než robot začne s dezinfekcí, vyzve nás, abychom opustili místnost a zavřeli za sebou dveře

Chyba při replikaci viru

Pro člověka je UV-C světlo nebezpečné a při ozáření zblízka by mohlo poškodit zrak nebo způsobit popáleniny kůže. I proto má dezinfekční robot několik bezpečnostních systémů, které stroj vypnou, pokud v blízkosti detekují pohyb. 

Při hubení virů a bakterií je ale UV záření velmi účinné. „Narušuje přímo genetickou informaci viru. Poničí RNA molekulu tak, že když se chce replikovat, nerozpozná správné písmenko a dojde k chybě,“ vysvětluje Jan Weber z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. „Když vznikne protein s tolika chybami, nedokáže se virus složit a infikovat další buňku.“

Dezinfekce ozonem

Ozařování UV světlem se řadí mezi fyzikální metody. Existují ale i chemické způsoby dezinfekce. Ty narušují tukovo-proteinový obal koronaviru, bez kterého se virus nemůže přenášet do buněk.

Čtěte také

Tímto způsobem viry zneškodňuje třeba ozon, tedy tříatomová molekula kyslíku O3. Generátory ozonu, které ho přeměňují ze vzduchu za působení vysokého napětí, začala na jaře vyrábět i česká firma Diametral. Ta jinak vyvíjí elektrikářské stoly a jejich vybavení pro odborná učiliště a školy.

„V situaci, která nastala, jsme přemýšleli, jak bychom se k boji proti koronaviru mohli přidat. Padlo rozhodnutí vyrábět nějaké elektrické zařízení. Generátor ozonu se nám zdál jako velice vhodný produkt, poměrně dobře zapadá do spektra výrobků, které běžně vyrábíme,“ říká Vít Majtás, statutární ředitel Diametralu. Ten je v současnosti jedinou z mála českých společností, která má na své generátory certifikaci od Českého institutu pro akreditaci. 

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související