Rittig je na svobodě. Pro pět dalších obviněných chce státní zástupce vazbu

28. září 2014

Lobbista Ivo Rittig obviněný v kauze Oleo Chemical je na svobodě. Pro dalších pět obviněných navrhlo státní zastupitelství vazbu. U třech z důvodu možného ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků. U dvou pak kvůli hrozícímu útěku a pokračování v trestné činnosti. Policie skupinu podezřelou z praní špinavých peněz a krácení daní zadržela v pátek.

„Z deseti obviněných osob bylo devět zadržených. Z těch devíti propustil státní zástupce čtyři osoby na svobodu. U pěti osob navrhuje soudu rozhodnutí o vazbě. U jedné z propuštěných osob navrhuje, aby bylo uloženo alternativní opatření, odebrání cestovního dokladu,“ řekla Českému rozhlasu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Rittigovi ale podle jeho slov pas zůstává. Jestli bude podávat stížnost, nechtěl Ivo Rittig po propuštění krátce před půlnocí komentovat.

Na svobodu byl propuštěn kromě Rittiga i provozní šéf údajně vytunelované firmy Oleo Chemical Radomír Kučera. Na svobodě je i právník lobbisty Rittiga Davida Michal. Na jeho bratra Petra, advokátku Karolínu Babákovou, Alenu Maškovou z vedení Oleo Chemical a zakladatele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka žádá státní zastupitelství uvalit vazbu.

Propuštěn byl i Rittigův právník David Michal

Konkrétními návrhy na vazbu se bude zabývat okresní soud v Liberci.

Akciová společnost Oleo Chemical funguje od roku 2004. Její hlavní činností je výroba a prodej bionafty. Zabývá se také nákupem a prodejem automobilového benzinu.

Oleo Chemical v letech 2010 až 2012 dodávala bionaftu do pražského dopravního podniku. V té době také spolupracovala s karibskou společností Cokeville Assets, která se objevila v kauze jízdenek pro dopravní podnik.

autor: zus
Spustit audio