Rezervace plná majitelů stromů

Ochránci přírody na Slovensku nemluví do větru a slova dokládají činy. Když chtějí chránit před těžbou nějaké vzácné území, snaží se ho koupit. V majetku už mají přísně chráněné rezervace, které by jinak ani neexistovaly. První soukromou rezervaci založili před pěti lety, jmenuje se Vlčia a najdete ji v pohoří Čergov na východě Slovenska. Strom si tam koupil třeba i Jaromír Nohavica.

Táhlý klikatý hřeben Čergova je pustý, odlehlé pohoří turisté ještě pořádně neobjevili. Strážce Luboš Leško zastaví v úzkém sedle a ukazuje místo, kudy přecházejí vlci. Šelmy daly jméno i rezervaci, kde si ochránci přírody splnili letitý sen. Mohou si konečně dělat, co chtějí, a nikdo jim do toho nemluví.

"Snažíme se chránit les tím způsobem, že tu neděláme vůbec nic. Jenom to území sledujeme, aby nám sem nelezli dřevorubci a nekradli," vysvětluje strážce.

Rezervace Vlčia má 22 hektarů a stála přes tři milióny korun. Ochránci přírody sice neměli peníze, dostali však nápad. Stromy začali prodávat kus po kusu a daří se jim tak skvěle, že rezervaci dávno zaplatili, říká Luboš Leško. "Třeba tento buk patří finské fotografce, která si ho přišla i vybrat. Tam dole má strom i Václav Havel. Ten tu nebyl, ale podpořil nás," ukazuje.

Duchovním otcem celého podniku je padesátník Juraj Lukáč, náčelník Lesoochranářského sdružení VLK a také proslulý aktivista, který drásá nervy skoro všem úředníkům v oboru životní prostředí. Se státem vede stovky soudních sporů, neprohrává a soukromou rezervaci vydupal s přáteli navzdory úřadům.

"Slavný Boubínský prales, o Šumavě vůbec nemluvím, jsou území, kde člověk zasahuje od jejich vzniku. To samé na Slovensku. Do našich lesů lidé můžou, ale bez pušky, bez auta, bez chemie," chlubí se náčelník.

Juraje Lukáče označují protivníci jako extremistu. U hliněné pece ve staré chalupě u polských hranic vypadá spíš jako vizionář. Ovšem myšlenky má srovnané, stejně jako manželka Dáša, která se stará o papírování. "Nový majitel stromů dostane mapku, certifikát, může se tam jít podívat a třeba si i strom vybrat. Je to skvělá práce a i ti lidé jsou nadšení," přibližuje dárcovský postup Dáša.

Slogan "Kup si svůj strom" je i vynikající marketinková značka. Řada firem ji už chtěla využít, ovšem Juraj Lukáč zaregistroval ochranou známku a dává povolení pouze stejně smýšlejícím nadšencům. "Je mi divné, že to nikoho ve světě nenapadlo. Člověk může mít intimní vztah ke stromům, košatým, křivým, všelijakým. Ale k metru čtverečnímu? To je směšné," říká.

Juraj Lukáč a jeho lidé už prosadili vyhlášení tří vlastních rezervací a další si ve Vysokých Tatrách alespoň pronajali. Místo planých řečí šli s kůží na trh a stále rozšiřují území, kde si dřevorubci ani neškrtnou.

mapa
Zvětšit mapu: Pohoří Čergov
autor: lsm
Spustit audio